Hrănirea porumbeilor, ajutarea cerșetorilor și multe altele, interzise-n România

Hrănirea porumbeilor, ajutarea cerșetorilor și multe alte lucruri banale sunt interzise-n România. Amenzile pornesc de la 100 de lei, dar pot depăși 2.000 de lei.

De exemplu, hrănirea porumbeilor este interzisă în Timișoara, Timiș, deoarece excrementele lor afectează clădirile istorice. Până acum, câteva persoane au primit amenzi în valoare de 200 de lei, iar alte 40 de persoane au primit doar avertismente. Totuși, această hotărâre este momentan suspendată, fiind contestată în instanța de judecată de Prefectura Timiș.

„Mi se pare un pic exagerat, amendați nu, eventual niște avertismente, anunțuri că nu e bine să hrănim porumbeii”, a spus un locuitor din Timișoara.

În Baia Mare, Maramureș, oamenii sunt amendați cu până la 1.500 de lei dacă dau bani cerșetorilor, într-o încercare a autorităților locale de a reduce numărul persoanelor fără adăpost, care devin agresive uneori.

În Oradea, locuitorii pot fi amendați cu 100 de lei dacă nu au numărul apartamentului scris pe ușa de la intrare. Această regulă ajută la corelarea populației cu locuințele și face mai ușoară intervenția serviciilor de urgență. Cu toate acestea, mulți locatari din Oradea nu au afișat încă numerele, considerând că lista apartamentelor de la interfon este suficientă. Din 2020 și până acum, au fost date peste 3.000 de amenzi.

„A trebuit să fac copie după procesul verbal și după chitanța cu care am plătit și să le duc la poliția locală. Sub amenințarea executării”, a spus o orădeancă amendată celor de la PRO TV.

O măsură similară există și în Timișoara. Aici, însă, amenzile variază între 1.500 de lei și 2.500 de lei, deși, până acum, nu au fost aplicate sancțiuni pentru acest lucru.

De ce nu trebuie să hrănim porumbeii? Explicația unui medic parazitolog

Hrănirea porumbeilor poate duce la răspândirea unor boli infecțioase. Porumbeii pot purta bacterii, viruși sau paraziți care pot fi transmiși la alte animale sau oameni prin mâncarea pe care o consumă sau prin fecalele lor, spune parazitologul Edward Bartuli pentru evz.ro.

E important să fim atenți la igienă și să folosim hrană de calitate pentru a preveni infecțiile. De asemenea, e bine să păstrăm distanța față de porumbeii sălbatici sau bolnavi pentru a evita contactul direct. Cei care hrănesc porumbeii pe stradă riscă să facă psitacoză, cunoscută și ca „boala papagalului”.

Medicul Edward Bartuli a menționat că mulți pacienți ajung cu această problemă primăvara, când apar mai mulți porumbei. El a subliniat că cea mai bună metodă de prevenire a psitacozei este să nu hrănim porumbeii. Dacă după ce ai hrănit păsările apar simptome de boală infecțioasă, e recomandat să mergi de urgență la spital. De asemenea, cei care hrănesc porumbei riscă să facă și salmoneloză aviară, o boală cauzată de bacterii din genul Salmonella, care se găsesc în fecalele păsărilor. Contactul cu aceste fecale sau cu obiecte contaminate poate duce la febră, diaree, vărsături și dureri de burtă.