Regulile minime de protecţie sanitară sunt călcate în picioare în tren, în autobuze ori în pieţe, adică exact în locurile cu cel mai mare risc de infectare. Deşi România a înregistrat şi ieri aproape 4.000 de noi infectări, iar la Terapie Intensivă situaţia tinde să devină disperată, cu 745 de oameni în stare critică, peste tot în ţară sunt încă mulţi cei care sfidează cu lejeritate regulile şi ignoră gravitatea situaţiei.
Amenzi pe bandă rulantă
Imagini cu oameni îngrămădiți au fost surprinse de un călător revoltat, într-un tren care a plecat supraaglomerat din Bucureşti spre Craiova, în condiţiile în care drumul durează trei ore şi jumătate. Revoltător este că toate locurile sunt ocupate, iar culoarul din mijloc este ticsit de călători care stau în picioare, scrie stirileprotv.ro.
În tren s-ar fi aflat 320 de oameni, față de 280, cât este capacitatea maximă. Între ei, culmea, şi patru controlori CFR, care par total depăşiţi de situaţie. Mai grav este că unii dintre călători ţineau masca degeaba, deşi purtarea ei corectă este obligatorie pe toată durata călătoriei.
Adrian Vlaicu, șef oficiu marketing al CFR Călători: „Controlorii sunt două persoane, atât. Toti călătorii au fost avizaţi că nu se mai vând locuri în tren, ca trenul este ocupat şi să nu se suie în tren, nu s-a ţinut cont de avizările personalului CFR, s-au suit în tren, ca dovadă peste 40 de persoane au fost depistate fără bilet şi au fost mulţi alţi posesori de abonament care nu au ţinut cont de avertizări. Se vor face controale din ce în ce mai dese”.
Şi în alte mijloace de transport în comun oamenii stau umăr la umăr.
Lucrurile nu sunt cum ar trebui să fie nici în pieţe. De exemplu, la Brăila şi Galaţi, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii locali, în uniformă ori în civil, au făcut, sâmbătă, mai multe controale.
La Alba, unde purtarea măştii este deja obligatorie în toate spaţiile deschise, agenţii doar i-au avertizat pe oameni, cărora le-au transmis, însă, că amenzile pot ajunge la 2.500 de lei.
Românii nu respectă măsurile impuse
În numai 24 de ore, poliţiştii au deschis 10 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi au dat amenzi de peste 840.000 de lei celor care nu au respectat carantina ori izolarea sau care au ignorat măsurile de protecţie sanitară. La Brăila, Constanța, Mureş şi Arad, mai mulţi patroni de localuri au fost amendaţi pentru că au organizat petreceri cu un număr mai mare de persoane decât cel permis de legislaţie.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În momentul acesta sunt nişte oameni care au greşit şi nu au respectat nişte reguli. De luni, se vor închide aceaste evenimente şi atunci cred că vom aborda şi altfel situaţia”.
Incidența cumulată în ultimele 14 zile, la nivel de Capitală şi judeţe, arată că Bucureştiul, Alba şi Vâlcea se apropie de o rată de 3 infectări la mia de locuitori. La Iaşi, un focar identificat la Spitalul de Psihiatrie Padureni-Grajduri, unde sunt confirmate 51 de cazuri, a dus la cel mai mare număr de infectări înregistrate în 24 de ore în judeţ: aproape 300. În toată ţara, numărul total al infectărilor cu SARS-COV-2 a trecut deja de 176.000, dintre care 3.952 sunt cazuri noi, raportate astăzi.