Acest lucru este total interzis în România, iar pensionarii care nu respectă regula riscă să fie amendați. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a dat toate detaliile chiar acum.

El a explicat că voucherele pentru alimente riscă să fie blocate în anumite cazuri și mai mult de atât, pensionarii care nu le folosesc corect riscă să fie și amendați.

Mai exact, ministrul anunță că pensionarii care vor cumpăra alcool sau tutun cu vouchere de alimente date de Guvern vor fi aspru sancționați. Amenzile ajung chiar și până la 6.500 de lei, iar pe lângă acest lucru, cardul cu tichetele sociale va fi blocat.

Lucrurile nu se opresc însă aici. Marcel Boloș susține că dacă autoritățile vor observa că acest fenomen va lua amploare, ordonanța va fi modificată, iar sancțiunile vor fi mult mai aspre, existând posibilitatea ca aceste carduri sociale să fie retrase.

Amenzi usturătoare pentru pensionarii care încalcă legea

„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.

Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a anunţat ministrul.

Menționăm faptul că pensionarii pot cumpăra cu tichetele sociale alimente precum ulei, făină, zahăr, legume, carne, dar şi lactate și nicidecum alcool sau tutun.

Pensionarii din România mai trebuie să știe că dacă se ajunge la situația în care cardul lor va fi utilizat de o altă persoană, acesta va fi de asemenea blocat.  Pentru a fi evitată această situație, cel care folosește cardul respectiv trebuie să aibă actul de identitate al beneficiarului la ei.

Cât timp sunt disponibile sumele de pe card?

„Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Totodată, sursa citată amintește că cei care nu au primit încă tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o au.

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.