Decizie importantă luată de judecătorii CCR săptămâna aceasta. Totul are legătură cu legea care permite sancţionarea petrecerilor unde se dă muzica prea tare. Curtea a decis că sintagma folosită „în mediul urban” este neconstituţională.
Decizie importantă luată la nivelul Curţii Constituţionale a României (CCR).
Decizie CCR cu privire la sancţiunile pentru tulburarea liniştii. Nu trebuie să se facă diferenţă în lege între mediul urban şi cel rural
Astfel, magistraţii CCR au decis că petrecerile unde muzica depăşeşte un anumit nivel pot fi sancţionate pentru tulburarea liniştii, indiferent dacă este vorba despre petreceri organizate la oraş sau la sat.
CCR a admis marți, 5 iulie, o excepție și a stabilit că sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 este neconstituțională.
Dispoziția vizată se referă la declararea drept contravenție a „organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social”.
CCR a apreciat că, în actuala formulare, se creează o inegalitate între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural „sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată”.
Acesta era articolul la care se face referire în decizia CCR
„Art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 – Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;”
Comunicatul oficial al Curţii Consituţionale
În ședința din 5 iulie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis:
Cu unanimitate de voturi,
– A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art.2 pct.27) din Legea nr.61/199l pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
În esență, Curtea a reținut că art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 reglementează o contravenție în scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează drepturile persoanelor din mediul urban.
Ca urmare, Curtea a reținut că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată. Tratamentul juridic diferit reglementat nu are la bază un criteriu obiectiv, de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că sunt în mediul rural sau urban.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.