Potrivit unui proiect aprobat în ședința de joi de către Consiliul Local Sector 1, elevii din această categorie vor primi 1.000 de lei lunar. Proiectul a fost modificat prin amendamente aduse atât de PNL cât și de PSD.
Proiectul face referire la bursele elevilor și a fost adoptat cu 17 voturi pentru și 8 abțineri.
Se dau bani pentru elevi! Amendamentele PNL și PSD
Proiectul privind bursele elevilor a fost modificat prin următoarele amendamente aduse de PNL și PSD, astfel:
- Amendamentul grupului PSD a fost la un articol din proiect care prevedea cuantumul unei burse sociale, diferenţiat, în funcţie de temeiul acordării, sumele trecute fiind de 300 lei/lună/elev, 150 lei/lună/elev şi de 300 lei/elev în cazul celei de ajutor social ocazional. Potrivit amendamentului PSD, adoptat de Consiliul Local, cuantumul unei burse de ajutor social este de 350 lei/lună/elev.
- Amendamentul grupului PNL s-a aplicat unui articol care stipula un cuantum de 600 de lei/lună/elev al unei burse de performanţă.
Se dau bani pentru elevi! Câți bani vor primi, de fapt, elevii
Potrivit proiectului, cuantumul burselor de performanță este următorul:
- burse de performanţă pentru elevii care obţin rezultate la olimpiadele şi concursurile naţionale: pentru cei clasaţi pe locul I – 1.000 de lei/olimpic/lună, locul II – 800 de lei/olimpic/lună, locul III – 600 de lei/olimpic/lună;
- burse de performanţă pentru cei care se califică la loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei – 600 lei/lună/elev;
- burse de performanţă pentru elevii care au obţinut rezultate la etapele naţionale ale concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv – locul I – 700 de lei, locul II – 650 de lei, locul III- 600 de lei.
Amendamentul Partidului Național Liberal viza și cuantumul burselor de merit. În urma adoptării acestuia, elevii vor primi burse de merit astfel:
- pentru elevii care au obţinut media între 8,50 – 8,99 – 200 lei/lună/elev;
- pentru elevii care au obţinut media între 9,00 – 9,49 – 300 lei/lună/elev;
- pentru elevii care au obţinut media între 9,50 – 9,99 – 400 lei/lună/elev;
- pentru elevii care au obţinut media 10 – 500 lei/lună/elev;
- pentru elevii care obţinut la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei locul I – 400 de lei, locul II – 350 de lei, locul III – 300 de lei;
- pentru elevii care obţinut la etapele judeţene ale competiţiilor, concursurilor cultural-artistice locul I – 400 de lei, locul II – 350, locul III – 300 de lei.
Hotărârea prevede că valoarea bursei de studiu pentru semestrul I al anului şcolar 2020-2021 este de 300 de lei/lună/elev.
Înainte de a se trece la vot şi a se adopta amendamentele, consilierul local PNL Dan-Nicolae Podaru a declarat că prevederi din proiectul de hotărâre încalcă Ordonanţa 137/31 august 2000.
Ce spune primarul Sectorului 1 despre sistemul actual
Clotilde Armand este de părere că sistemul actual privilegiază câteva licee, unde toţi elevii au burse, pe când doar 10% dintre elevii altor unităţi de învăţământ iau burse.
„Noi vrem să-i ajutăm pe toţi, toţi copiii să aibă o şansă în viaţa lor, nu doar cei care într-adevăr reuşesc să ajungă la şcolile cele mai bune, vrem o repartizare mai justă”, a spus Clotilde Armand.
Trebuie menționat că, în forma inițială, proiectul prevedea burse de merit de 400 lei/elev/lună pentru cei care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare între primii 10% din anul de studiu din unitatea de învăţământ.