La finalul ședinței de Guvern, ministrul a adăugat faptul că că două apeluri de proiecte, în valoare de 60 de milioane de euro, sunt destinate românilor din diaspora.
„Un astfel de apel de proiecte a mai fost derulat în perioada precedentă. Urmează ca pentru un număr de aproximativ de 180 de startup-uri pe care le avem în vedere în perioada următoare, odată cu lansarea apelului de proiecte, să putem sprijini acţiunile antreprenoriale ale celor care sunt plecaţi din ţară şi să fie o şansă de revenire a lor în România. Apelul de proiecte este intitulat sugestiv ‘România te aşteaptă’. Avem în vedere, pe de-o parte, lansarea acestor 180 de startup-uri, dar şi crearea unui număr de aproximativ 1.000 de locuri de muncă şi, de asemenea, avem în vedere o creştere a valorii grantului pentru cei care ar urma să aplice, o valoare a grantului de aproximativ 100.000 de euro”, a explicat Boloş.
Când se dau banii?
Ministrul a adăugat că urmează ca această măsură să fie inclusă în modificarea Programului Operaţional Capital Uman şi apelul de proiecte să fie lansat, cel târziu, în luna martie.
Cel de-al doilea apel de proiecte vizează copiii familiilor plecate în străinătate, măsurile avute în vedere fiind de tip afterschool – un pachet de măsuri care combină activităţi educaţionale, cu masă caldă, echipamente de joacă, a precizat Marcel Boloş. Acest apel de proiecte ar urma să fie lansat în săptămâna 17 – 21 februarie.
„Avem în vedere un grup ţintă de 1.000 de copii. (…) Pe măsură ce înaintează implementarea acestui apel de proiecte şi vom vedea că are succes, suntem deschişi să alocăm sume suplimentare şi să sprijinim în continuare cu acest tip de măsură copiii familiilor plecate în străinătate”, a completat Boloş.
Studenții vor beneficia și ei
Ministrul a adăugat că o doua grupă mare care va beneficia de acești bani sunt studenţii, printr-un apel în valoare de 20 de milioane de euro.
Prin acesta sunt vizate 200 de startup-uri care se adresează studenţilor din anul terminal din domeniul tehnic, deoarece România intenţionează să sprijine tehnologiile de vârf, a afirmat Boloş.
El a informat că un alt apel de proiecte are o valoare de 30 de milioane de euro, fiind avuţi în vedere 8.000 de angajaţi pentru a le creşte competenţele în domeniul economiei digitale. „E vorba de un pachet de măsuri pe două paliere, se adresează întreprinderilor mari, angajaţilor care-şi dezvoltă abilităţile de folosire a echipamentelor industriale complexe. Un al doilea palier de măsuri vizează economia digitală, cunoştinţele digitale la nivel primar, deci pentru angajaţii (…) din IMM-uri”, a spus Boloş, potrivit agerpres.
20 de milioane de euro pentru elevi
Nu doar studenții se vor bucura de noi fonduri. Un alt apel de proiecte, în valoare de 20 de milioane de euro, vizează un sprijin pentru elevii de până în clasa a IV-a inclusiv – un pachet de măsuri care combină activităţile educaţionale, inclusiv sprijin pentru echipamente de joacă la nivelul unităţilor şcolare implicate, a menţionat ministrul Fondurilor Europene.
Potrivit acestuia, un alt apel de proiecte se referă la continuarea screeningului medical, valoarea fiind de 20 de milioane de euro, şi prin care se urmăreşte identificarea riscurilor în cazul sarcinilor.