Ministrul Sănătății a anunțat că executivul pregătește o hotărâre de guvern pentru acoperirea concediilor medicale care nu au fost date în perioada celor două săptămâni de vid legislativ din timpul pandemiei de COVID-19.
Totodată, potrivit acestuia, întreaga reevaluare va fi făcută de anumiți medici din sistem.
„Se pregăteşte o hotărâre de guvern în acest sens. Casa (n.r. CNAS) a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical.
Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie”, a declarat Nelu Tătaru.
Starea de carantină, neconstituțională
Pe data de 25 iunie a acestui an, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională starea de carantină instituită prin ordin de ministru și internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19.
Astfel, conform motivării deciziei CCR, publicate pe 1 iulie, articolele de acte normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale pentru că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
În același timp, CCR a mai subliniat faptulcă instituirea carantinei prin ordin de ministru reprezintă o „veritabilă privare de libertate” şi o „restrângere a drepturilor fundamental.
Ulterior, pe 6 iulie, Guvernul a elaborat un proiect de lege în concordanță cu decizia CCR, însă în cele două săptămâni de vid legislativ, medicii de familie nu au putut da concedii medicale pacienților cu COVID care deciseseră să plece din spital.
Potrivit informaţiilor prezentate de Ministerul Sănătăţii, în cele două săptămâni de vid legislativ, au cerut externarea peste 900 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, iar alte peste 3.000 de persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus au refuzat internarea.