Vești de ultimă oră pentru români. Premierul Nicolae Ciucă anunță că se dau bani de la stat pentru cei care își doresc să investească în acest domeniu. Despre ce sume este vorba și ce trebuie să facă cei care vor încasa banii?
Vești bune pentru români la final de an. Înainte de ședința de Guvern de marți, premierul Nicolae Ciucă vine cu o informație de ultimă oră. Acesta a anunțat că va prelungi cu doi ani a acordării de ajutor de stat, în valoare totală de 150 de milioane de euro, pentru proiecte care vizează investiţii destinate promovării producţiei şi distribuţiei energiei termice în sistem centralizat din surse regenerabile – biomasă, biogaz, energie biotermală.
Totodată, premierul a explicat că ajutorul maxim pentru un singur beneficiar este de 15 milioane de euro, dintre care 85% sunt fonduri europene, iar alți 15% sunt cofinanțare publică.
„Prelungim cu doi ani acordarea de ajutor de stat pentru astfel de proiecte din programul operaţional infrastructură mare. Bugetul total al schemei de ajutor de stat este 150 de milioane de euro. Ajutorul maxim care se poate acorda unui beneficiar este de 15 milioane de euro pentru un proiect de investiţii, din care 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 15% cofinanţare publică”, a precizat Ciucă.
Premierul a mai adăugat că tot în cursul zilei de marți a avut o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de stat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul energetic, în cel al extracţiei, depozitării şi transportului de gaze în reţeaua naţională de distribuţie.
Premierul Nicolae Ciucă, despre problemele din domeniul energetic
Potrivit acestuia, s-au discutat mai multe probleme care apar pe traiectoria activității, iar în acest sens, se caută soluții optiime cât mai rapide, astfel încât problemele să nu fie mai grave. Ciucă a mai menționat că în cursul săptămânii viitoare ar urma să fie aprobat un plan de măsuri în acest sens.
„Am avut o întâlnire cu companiile de stat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul energetic, în cel al extracţiei, depozitării şi transportului de gaze în reţeaua naţională de distribuţie, precum şi cu domnii miniştri de la Ministerul Transporturilor, Energiei, Afacerilor Interne, Economiei şi Ministerul Mediului. A fost o şedinţă în care am discutat cu fiecare dintre cei prezenţi problemele pe care dumnealor le întâmpină în desfăşurarea activităţii şi, bineînţeles, accentul a fost pe identificarea soluţiilor pentru cazul în care situaţia meteorologică va fi mai dificilă, să putem să acţionăm în timp oportun.
Urmează ca săptămâna viitoare să avem, de asemenea, o întâlnire în acelaşi cadru, astfel încât să putem să aprobăm un plan de măsuri, să ne asigurăm că vom asigura funcţionarea tuturor echipamentelor şi aprovizionarea cu energie electrică şi gaze a tuturor consumatorilor”, a adăugat premierul.