Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi că în şedinţa de Guvern vor lua o decizie în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl asigură agricultorilor. Potrivit șefului Executivului, în acest moment se poate vorbi despre aproximativ 50 de milioane de euro care vor fi asiguraţi fermierilor.
Şeful Executivului a spus că au fost deja elaborate primele propuneri aşteptate de către fermierii români în ceea ce priveşte asigurarea unor sume de bani pentru compensarea efectelor produse de tranzitul cerealelor ucrainene şi importul cerealelor din Ucraina, iar suma propusă pentru România este de aproximativ 30 de milioane de euro.
El a mai spus că până în acest moment putem să vorbim despre aproximativ 50 de milioane de euro care vor fi asiguraţi fermierilor.
Au fost elaborate primele propuneri
”În şedinţa de Guvern o să avem o decizie în ceea ce priveşte sprijinul pe care îl asigurăm agricultorilor, este vorba de două componente.
Au fost deja elaborate primele propuneri aşteptate de către fermierii români în ceea ce priveşte asigurarea unor sume de bani pentru compensarea efectelor produse de tranzitul cerealelor ucrainene şi importul cerealelor din Ucraina iar suma propusă pentru România este de aproximativ 30 de milioane de euro, 29,7 milioane, bani care se adaugă celorlalte sume pe care le-am aprobat în şedinţa de guvern trecută”, a spus premierul Ciucă.
El a precizat că în felul acesta, până în acest moment, putem să vorbim despre aproximativ 50 de milioane de euro care vor fi asiguraţi fermierilor, bani care (..) vor fi puşi la dispoziţie după ce se vor îndeplini procedurile din hotărârea de Guvern.
20 de milioane vin de la stat
La rândul său, Petre Daea a declarat: „Şi iată că fermierii au această posibilitate, au acest răgaz până pe data de 5 iunie, când pot să folosească culoarele de comerț tradiționale (…).
A doua măsură, care vizează partea aceasta materială, (…) aproape 30 de milioane euro, ea va fi operațională și noi suntem pregătiți (…)
În derulare se află actul normativ pe care Guvernul l-a aprobat și prin decizia Guvernului, la cele 10 milioane care au venit inițial s-au adăugat încă alte 10, deci în total 20 de milioane pentru susținerea fermierilor care au avut grâne în stoc la data de 1 februarie, în așa fel încât să putem nivela drumul acesta al deficitului pe care l-au înregistrat fermierii ca urmare a situației pe piață.
Într-un cuvânt, suntem în dispozitivul de lucru cu parte cu actele normative care necesită pe a fi puse în mișcare și pe care le-am folosit, iar Guvernul României le-a aprobat, suntem pregătiți cu actul normativ în momentul în care apare în jurnalul oficial, să dăm rădăcină juridică actului respectiv”.