Se dau bani de la stat pentru acești români! Anunțul făcut azi, 11 martie. Cine va beneficia de ei
Este vorba despre o sumă de bani care va fi acordată de stat pentru cei care cazează refugiați. Aceasta, în valoare de 20 de lei de persoană/zi, va fi acordată pentru a acoperi costurile de mâncare ale românilor care vor să ofere o mână de ajutor celor care au fugit de război.
Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului MAI cu 18 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor zilnice cu hrana pentru cetăţenii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, stabilind decontarea către persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi din ţara vecină suma de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană.
„Guvernul a aprobat hotărârea de stabilire a mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă Bucureşti-Ilfov, a cheltuielilor cu hrană cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne. (…) Ce se întâmplă prin acest act normativ, se stabileşte mecanismul concret prin care persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana. Sprijinul financiar pe care statul îl asigură pentru fiecare persoană cazată în fiecare zi pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru a asigura hrana este de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană”, a declarat Dan Cărbunaru, vineri, la Palatul Victoria.
El a explicat că măsura, la acest moment, este dimensionată să asigure sprijin pentru aproximativ 15.000 de cetăţeni străini sau apatrizi din zona conflictului armat din Ucraina pentru o perioadă de 60 de zile.
„În acest sens, bugetul MAI a fost suplimentat, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu suma de 18 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, bani prevăzuţi în bugetul de stat din acest an”, a declarat Cărbunaru.
Prin ce trebuie să treacă uncrainenii care să fugă din țară?
Șeful Centrului de Control al Apărării Naționale din Rusia, Mihail Mizinţev, a transmis recent că țara sa va permite ieşirea convoaielor umanitare din diverse orașe ucrainene doar dacă i se furnizează în prealabil informații despre numerele de înmatriculare ale vehiculelor şi numele funcționarilor care le însoțesc.
Mai mult, funcționarii ucraineni se vor confrunta cu și mai multe situații dificile. Acestora li se vor confisca telefoanele mobile şi vor fi percheziţionaţi cu scopul de a căuta dispozitive de comunicare „pentru a preveni strângerea de informaţii cu privire la amplasarea unităţilor forţelor aeriene ruse”, potrivit efe.com
„Avertizăm partea ucraineană că în viitor se va permite trecerea convoaielor umanitare doar după ce vor fi furnizate în prealabil listele vehiculelor şi funcţionarilor care însoţesc convoaiele umanitare, inclusiv date privind şoferii, în următoarea formă: număr de ordin, marca vehiculului, numărul de înregistrare, numele complet, numărul paşaportului, cetăţenia, iar pentru şoferi, numărul licenţei de transport cu categoriile autorizate ale vehiculelor”, a transmis șeful Centrului de Control al Apărării Naționale din Rusia, Mihail Mizinţev.
Amintim că mii de civili au fost evacuaţi în cursul zilei de joi din mai multe oraşe din Ucraina, mai ales din nord, datorită coridoarelor umanitare agreate între ruşi şi ucraineni.
Amintim că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat aspru sancțiunile occidentale impuse Rusiei, susținând ferm că „dacă ar fi fost suficiente sancțiuni, invazia s-ar fi oprit.”
„Sancțiunile economice împotriva Rusiei încă nu sunt suficiente pentru a opri invazia Ucrainei. Dacă această problemă nu se rezolvă acum, Occidentul va trebui să salveze alte țări de Rusia”, a spus acesta într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit.