Programul „Rabla” 2025 e pregătit de lansare
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat miercuri, în cadrul galei „Best Electric City Car 2025”, că bugetul AFM ar putea fi aprobat în curând, cel târziu în ședința de Guvern din săptămâna viitoare. Acest pas este esențial pentru demararea programului „Rabla”, mult așteptat de cei care doresc să își achiziționeze mașini nepoluante.
„Trebuie să admit că tot acest proces în care încercăm să îi convingem pe oameni să fie sustenabili şi în legătură cu modul în care se deplasează ne ajută pe toţi, mai ales în marile aglomerări urbane, mai ales în oraşele unde avem depăşiri importante la poluanţii care vin şi din trafic. Mă refer aici la particulele de oxizi de azot. Înţelegând că avem mulţi paşi în continuare de făcut ce ţin de infrastructură, ce ţin de finanţare, de încurajarea folosirii unui autoturism prietenos cu mediul în detrimentul unuia cu combustie sau convenţional, încercăm, la rândul nostru, să luăm cele mai bune decizii.
Sper să reuşesc, astăzi, în şedinţa de Guvern, deşi ne lipsesc două avize, să aprobăm bugetul AFM. Asta ar deschide posibilitatea demarării cât mai rapid a programului „Rabla”. Dacă n-o să reuşesc peste o oră, când începe, astăzi, şedinţa, cu siguranţă reuşim săptămâna viitoare şi înseamnă că toată lunga perioadă de aşteptare se va termina. Mă bucur că, în ceea ce priveşte autoturismele electrice cel puţin, am reuşit să ne punem de acord toţi factorii decizionali şi să ajungem la concluzia că valoarea ecotichetului trebuie să crească”, a spus Fechet.

Ecotichetul pentru electrice se majorează la 7.500 euro, o valoare „corectă”
Fechet a subliniat că noua valoare a ecotichetului pentru mașinile electrice – stabilită la 7.500 euro – este justificată prin comparație cu prețurile curente de pe piață și reprezintă o creștere de 50% față de anul trecut.
Anul trecut, programul nu și-a atins obiectivele în ceea ce privește numărul de autoturisme achiziționate sau fondurile utilizate integral, însă autoritățile speră la un rezultat mai bun în acest an.
„Anul acesta ne propunem să epuizăm bugetul alocat şi nu va fi unul mic. Din acest motiv, înţelegem foarte bine că apetitul pentru program creşte odată cu valoarea ecotichetului, de 7.500 de euro, o creştere cu 50% faţă de anul trecut. Spun eu că e o valoare a ecotichetului corectă din punct de vedere al preţului autovehiculelor, al autoturismelor electrice. Bineînţeles că la sfârşit tragem concluziile, aşa cum le-am tras şi anul trecut, când nu ne-am atins, din păcate, obiectivul în ceea ce priveşte numărul autoturismelor sau a sumelor alocate programului „Rabla”. Vreau să vă asigur de toată disponibilitatea ministerului în ceea ce priveşte programele de finanţare şi în ceea ce priveşte staţiile de încărcare, unde avem nişte restanţe majore, dar şi, de ce nu, în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente de genul „Best electric car”, a susţinut ministrul de resort.
Stațiile de încărcare rămân o prioritate
Ministrul a mai recunoscut că există restanțe mari în dezvoltarea rețelei de stații de încărcare pentru mașinile electrice, dar a dat asigurări că ministerul va continua finanțarea în acest sens. De asemenea, a încurajat organizarea evenimentelor care promovează mobilitatea electrică, precum „Best Electric City Car”.
Evenimentul la care a participat ministrul a fost organizat de Grupul de presă BestAuto în parteneriat cu Ministerul Mediului. A fost dedicat celor mai promițătoare mașini electrice de oraș ale anului 2025.
Modelele înscrise în competiție, precum Dacia Spring, Peugeot e-208, Renault 5, dar și cvadricicluri electrice precum Microlino sau Yoyo XEV, au fost testate timp de două zile de un juriu format din 20 de jurnaliști auto. Testele s-au desfășurat în funcție de categoria vehiculului, iar unele modele pot fi conduse chiar de tineri de peste 16 ani.