Un efort AFIR susținut de MADR

Fondurile suplimentare vor permite finanțarea a 189 de proiecte care au fost deja declarate eligibile, dar care, din cauza epuizării bugetului inițial, nu au beneficiat de finanțare până acum, spune AFIR.

Aceste proiecte, depuse în cadrul sesiunii din 2024 pentru submăsura 4.1 – Pachetul 4.1.1. „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei – sector vegetal”, au fost evaluate de experții AFIR și respectă toate cerințele impuse de reglementările în vigoare.

Suplimentarea fondurilor a fost posibilă grație demersurilor realizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și de Autoritatea de Management, care au obținut modificarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, printr-o decizie a Comisiei Europene.

Pentru implementarea rapidă a proiectelor

Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, a explicat că această suplimentare a fondurilor permite o implementare rapidă a proiectelor, întrucât acestea au fost deja evaluate și, astfel, vor putea fi contractate fără întârziere. El a subliniat că această măsură va contribui la creșterea gradului de absorbție al fondurilor PNDR 2020 și va ajuta fermierii să finalizeze mai repede investițiile necesare pentru modernizarea fermelor lor.

În prima etapă, fondurile vor fi distribuite pentru proiectele care vizează achiziționarea de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, dar și pentru alte tipuri de culturi, cu excepția celor de sfeclă de zahăr.

Fermierii care au depus proiecte eligibile vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă, iar proiectele vor intra în etapa de contractare imediat ce vor fi notificați de către AFIR.

„Împreună cu Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin BARBU şi cu Autoritatea de Management din cadrul MADR, am decis suplimentarea componentei privind achiziţia de utilaje agricole, având în vedere că vorbim de proiecte care sunt deja evaluate la nivelul AFIR şi, astfel, permit o contractare rapidă şi o scurtare a timpilor necesari pentru demararea, dar mai ales pentru finalizarea investiţiilor.

Această soluţie asigură încadrarea în termenul final de plată al exerciţiului financiar 2014-2020, termen care se împlineşte în acest an la 30 septembrie pentru depunerea de către fermieri a ultimei cereri de plată şi la 31 decembrie pentru efectuarea de către AFIR a tuturor plăţilor către beneficiarii PNDR. Această măsură conduce la creşterea gradului de absorbţie a întregului Program din care ne-am propus să absorbim până la ultimul eurocent.” a precizat Adrian Chesnoiu, Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Data-limită: 30 septembrie 2025

Conform celor mai recente reglementări, fermierii vor trebui să depună ultima cerere de plată până pe 30 septembrie 2025, iar AFIR va efectua ultimele plăți către beneficiari până la 31 decembrie 2025, marcând închiderea PNDR 2020.

Pentru mai multe detalii, fermierii pot consulta Raportul de selecție suplimentar pe site-ul oficial al AFIR (www.afir.ro) și pot accesa informațiile necesare pentru a începe procesul de contractare a proiectelor finanțate.

Adrian Chesnoiu s-a întors, din 21 decembrie 2024, la conducerea AFIR, pe postul de director general. Chesnoiu a mai fost director general al AFIR din februarie 2017 până în mai 2020. În anul 2020, a ocupat, timp de cinci luni, funcția de administrator public al orașului Caracal și, pentru două luni, între octombrie și decembrie 2020, a fost viceprimar al municipiului Caracal.