Vești bune pentru români. Se dau bani de la stat pentru compensarea facturilor la energie!
Autorităţile locale, sprijinite să-şi acopere costurile cu gazele folosite pentru producerea de energie termică
Mai exact, se prevede acordarea unei subvenții autorităților locale pentru acoperirea costurilor cu gazele naturale folosite pentru producerea de energie termică.
Demersul pentru depunerea cererii necesare obținerii subvenției trebuie realizat până pe 20 august. Prin OUG 118/2021, modificată ulterior de Legea 259/2021, s-a stabilit ca, în sezonul rece 2021-2022, atât persoanele fizice, cât și întreprinderile mici și mijlocii (IMM) să beneficieze de anumite facilități, astfel încât să compenseze creșterea prețurilor la achizițiile de gaze și la achizițiile de energie electrică.
Facilitatea se acordă prin reducere prețului facturat către beneficiari persoane fizice și IMM-uri. La sfârșitul anului trecut, prin Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 1.582/2021, a fost stabilită o procedură ce se aplică pe perioada sezonului rece și care se adresează, potrivit specialistului, “operatorilor economici ce achiziționează gaze și livrează energie termică către populație”.
Mai exact, beneficiarii subvențiilor sunt, așa cum apare în ordinul amintit, “bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, iar sumele alocate (…) vizează acoperirea costurilor legate de achiziția gazelor naturale destinate producerii de energie termică în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022”.
Ce trebuie făcut pentru a obține subvenția?
Primăriile trebuie să trimită la Ministerul Dezvoltării o documentație ce cuprinde
- o cerere;
- un extras (în copie) din contractul de furnizare de gaze naturale, din care să rezulte părțile contractante, durata contractului, cantitatea contractantă și prețul gazelor naturale, certificat conform cu originalul;
- copie facturi fiscale gaze naturale, certificate conform cu originalul.
Cererile necesare obținerii subvenției trebuie trimise de primării către Ministerului Dezvoltării în cel mult 15 zile calendaristice de la data publicării actului normativ. Cu alte cuvinte, autoritățile au la dispoziție până pe 20 august să facă pașii necesari.
Dosarele care vor fi transmise vor fi analizate și, în termen de cel mult zece zile de la primire, se va promova ordinul de repartizare a sumelor. Primăriile trebuie să transfere, conform ordinului, sumele producătorilor de energie termică în maximum trei zile de la data înregistrării sumelor în conturile de venituri ale bugetelor locale.