Cea mai bună veste în România. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică o schemă de ajutor pentru producătorii agricoli din sistemul vegetal.
Mai exact, sunt vizați cei care au plantații pomicole și arbuști fructiferi sau plantații viticole cu struguri pentru vin. Conform proiectului pus în dezbatere publică, cei menționați anterior ar putea să primească ajutoare din partea statului care se ridică până la suma de 35.000 de euro.
Menționăm faptul că această schemă de ajutor vine la doar câteva zile distanță după ce anterior, MADR a mai pus în dezbatere publică și un proiect privind acordarea unui sprijin financiar excepțional pentru crescătorii de animale.
Astfel, conform proiectului propus de cei de la MADR, crescătorii de porci și păsări, dar și agricultorii din sectorul vegetal ar urma să beneficieze de ajutorul financiar excepțional de la stat menționat anterior.
În ceea ce privește scopul sumelor alocate, schema de sprijin își dorește să acopere toate cheltuielile legate de obiectivele de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei, în cazul suprafețelor cu plantații pomicole și/ sau cu arbuști fructiferi și/ sau cu plantații viticole cu struguri pentru vin pe rod.
Cine poate primi până la 35.000 de euro de la stat?
Referitor la beneficiari, documentul pus în dezbatere publică prevede că aceștia sunt fie persoane fizice, persoane fizice autorizate, dar și întreprinderi individuale dar și cele familiale.
De asemenea, beneficiari mai pot fi și firmele, dar și grupurile și organizaţiile de producători, structurile din domeniul cercetare, respectiv universităţi, institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare, se arată în proiect.
MADR precizează și cum vor fi acordate sumele de bani. Limita este suma de 35.000 de euro pentru beneficiar, iar valoarea ajutorului excepțional se acordă în funcție de suprafața de teren.
Astfel, se acordă un ajutor de 875 de lei/ ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ ha, la un curs de 4,9489 lei pentru un euro, acordat pentru suprafețe cuprinse între 0,1 și 200 de hectare, fără a fi depășită suma de 35.000 de euro.
Ce reguli trebuie să respecte beneficiarii?
Există însă și o serie de condiții pe care cei din domeniu trebuie să le respecte pentru a putea beneficia de acest tip de ajutor. Mai exact, sunt patru condiții cât se poate de clare.
Prima este solicitarea ajutorului excepțional. Cea de-a doua prevede ca cei care vor să obțină ajutorul să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022.
În același timp, beneficiarii trebuie să achiziționeze resursele materiale pe bază de documente justificative, în perioada 24 februarie 2022 – 12 august 2022 și totodată să mențină suprafața aferentă culturilor pentru care beneficiază de ajutor excepțional, în anul de cerere 2023, se arată în proiectul pus în dezbatere publică de MADR.
În ceea ce privește suma totală necesară pentru implementarea acestei scheme de ajutor, MADR scrie că este vorba despre un total de 25 de milioane de euro.