O nouă indemnizație apare în România! Cine va putea beneficia de ea? Anunțul venit de la Ministerul Muncii

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale dorește ca numărul vârstinicilor din centrele de bătrâni se scadă, pentru ca aceștia să poată beneficia de îngrijire la propriul domiciliu. Astfel, a apărut un proiect de hotărâre care prevede ca persoanele care își îngrijesc rudele apropiate să primescă bonificații în acest sens.

Proiectul face parte din Strategia națională privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 și vine și cu o serie de măsuri pentru sprinjinirea îngrijitorilor informali. Prin îngrijitori informali, autoritățile se referă la persoanele necalificate, membri ai familiei sau orice altă persoană care are grijă de persoana care și-a pierdut autonomia funcțională.

Astfel, Ministerul Muncii și Consiliul Național al Personelor Vârstnice va veni cu un studiu referitor la acest sector, cu scopul de a veni cu o politică de susținere a acestor îngrijitori.

Diferențele dintre o persoană cu handicap și un vârstnic cu un grad mare de dependență

Este de menționat faptul că în documentul prezentat anterior se dă de exemplu situația în care nevoile unui vârstnic cu grad mare de dependență sunt asemănătoare cu cele ale unei persoane cu dizabilități, însă există câteve diferențe clare.

În primul rând, finanțarea de stat pentru persoanele cu dizabilități este de 90%, în timp ce cea pentru vârstnicii cu grad mare de dependență este de 10 procente.

De asemenea, o persoană cu handicap grav poate beneficia de un asistent personal sau poate primi o indemnizație lunară, lucru ce nu se aplică și vârstnicilor. De exeplu, vârstnicii cu gradul I de dependență vor trebui să scote din buzunar o anumită sumă pentru serviciile de îngrijile la domiciliu, aceasta fiind stabilită de autoritățile locale care prestează aceste servicii.

Soluția Ministerului Muncii

Pentru ca vârstnicii cu grad de dependență să nu trebuiască să plătească serviciile de îngrijire la domiciliu sau pentru a nu fi duse la căminele de bătrâni, Ministerul Muncii a venit cu o soluție cu un orizont de aplicare 2023-2030.

Această soluție prevede sprijinirea îngrijitorilor formali prin:

  • stabilirea unui cuantum suficient pentru indemnizația de îngrijire;
  • servicii de sprijin: servicii de consiliere, coordonare/supervizare a îngrijitorilor, servicii de tip respiro, ajutor psihologic și prevenirea burnout-ului;
  • programe adaptate de instruire.

Documentul anterior precizat mai arată că există posibilitatea ca membrii familiei care lucrează ca îngrijitori informali să poată fi recunoscuți drept asistenți personali ai acesteia.