Se dau bani de la stat pentru românii care investesc în anumite zone din țară. Guvernul a adoptat trei hotărâri prin care vor putea fi alocate fonduri pentru sprijinirea celor care doresc să investească în zonele montane.
Guvernul va oferi un sprijin financiar celor care doresc să înființeze stâne, centre de colectare sau prelucrare a laptelui sau centre de colectare a fructelor de pădure, ciupercilor sau a plantelor medicinale.
Spre exemplu, proiectul referitor la investițiile în stâne prevede că investiția trebuie să fie de cel mult 300.000 de lei. Din acești bani, jumătate ar urma să fie acoperită de ajutorul de stat.
Restul revenind în sarcina beneficiarului, potrivit ObservatorNews.
În ceea ce privește celelalte două proiecte, investițiile nu trebuie să depășească 500.000 de lei, respectiv 600.000 de lei, statul contribuind cu 40% din suma necesară. Este vorba despre proiecte în valoare totală de aproximativ 220 de milioane de lei.
Schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci din România
Reamintim că în urmă cu o zi s-a aflat că o schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de vaci din România a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, fermierii care au vaci de lapte vor beneficia de un ajutor din partea statului, schemă aprobată de Guvern în ședința din 12 octombrie și publicată în Monitorul Oficial zilele trecute.
Astfel, pentru a putea depune cererile de ajutor, fermierii români crescători de vaci trebuie să aștepte și Ghidul Solicitantului, care va fi aprobat printr-un ordin al ministrului Agriculturii și publicat de asemenea în Monitor. Practic, la 10 zile după afișare cererile de finanțare pot fi depuse de către fermieri la Agenția Națională a Zone Montane (ANZM).
Hotărârea nr.1.238 privind înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană a fost publicat în Monitorul Oficial de marți, 18 octombrie, dar fermierii nu pot depune încă cereri. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să vină și cu Ghidul Solicitantului, care de asemenea are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi în vigoare. La 10 zile după ce documentul va fi publicat crescătorii de animale vor putea completa și depune cererile de finanțare, conform Agrointel.ro.
Cele trei scheme de ajutor se vor aplica până la sfârșitul acestui an, urmând ca plățile să se facă până la finalul anului viitor. Prin aceste proiecte, se urmărește ca fermierii să fie încurajați să investească în zona montană, să ofere produse de calitate, sănătoase și să creeze locuri de muncă, mai notează sursa citată.