Ministrul Agriculturii Petre Daea (PSD) a venit astăzi cu vești bune pentru toți agricultorii din România. Acesta a anunțat că ”crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA”.
Anunțul a fost făcut joi de către socialul-democrat Petre Daea la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ), informează Agroinfo.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va calcula, în urma anunțului făcut de către Ministerul Agriculturii, cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic.
În cadrul ședinței Executivului a fost aprobat plafonul de 185.483.810 euro pentru schema de sprijin în domeniul zootehniei
Noile reglementări în sectorul zootehniei adoptate astăzi de Guvernul României prevede aprobarea plafonul de 185.483.810 euro. Acesta se va acorda crescătorilor de animale pentru anul 2022, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, repartizat în următoarea ordine:
a) 1.680.000 euro, pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;
b) 13.125.000 euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;
c) 71.300.000 euro, pentru speciile ovine/caprine;
d) 99.324.810 euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
e) 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.
Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA
Cuantumul sprijinului per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se va calcula de către instituția responsabilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. De asemenea, aceasta va raporta plafoanele anunțate anterior de către Guvern la efectivul de animale eligibile/kg gogoși crude de mătase eligibile.
„Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA. Ministerul Agriculturii a făcut demersuri în acest sens, iar Comisia Europeană a aprobat, astfel încât în anul 2022, avansul pe care îl pot solicita fermierii noștri este de 70% din suma cuvenită”, a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea în cadrul ședinței de Guvern.
Resursele alocate pentru avansul APIA se vor asigura din bugetul de stat, cu rambursare din FEGA, în limita sumelor aprobate cu această destinație Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 și 2023, s-a precizat în comunicatul MADR.