Inițial, această indemnizație era programată pentru a fi acordată începând din ianuarie 2025, însă, prin ordonanța „trenuleț”, Executivul a amânat termenul pentru ianuarie 2026.

Această categorie de pensionari vor primi indemnizația sub formă de sumă fixă

Indemnizația de solidaritate este menită să compenseze lipsa majorărilor de pensii pentru această categorie de beneficiari. Cuantumul sprijinului financiar va fi calculat în funcție de pensia pentru limită de vârstă a fiecărui pensionar și va fi ajustat anual, în luna ianuarie.

Valoarea indemnizației va fi determinată printr-o formulă specifică, care ia în considerare mai mulți factori economici:

  • Se aplică procentul de majorare a indicatorului social de referință (ISR);
  • La acest procent se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut;
  • Rezultatul final se aplică la cuantumul pensiei actuale pentru a stabili indemnizația lunară.

Beneficiarii vor primi această indemnizație sub formă de sumă fixă până când pensia recalculată va depăși valoarea pe care o aveau la 1 septembrie 2024. După acest moment, indemnizația nu va mai fi actualizată.

„Indemnizația de solidaritate se acordă lunar, iar cuantumul acesteia se determină prin aplicarea procentului rezultat din însumarea procentului de majorare a indicatorului social de referință (ISR) cu procentul reprezentând 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată, în luna ianuarie a fiecărui an”, arată ordonanța „trenuleț”.

pensii, pensia, pensionari, pensionară, pensionare
SURSA FOTO: Dreamstime

Fondurile necesare pentru plata indemnizației de solidaritate vor fi asigurate din bugetul de stat

Fondurile necesare pentru plata indemnizației de solidaritate vor fi asigurate din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Muncii. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), împreună cu agențiile județene, va efectua plățile lunare simultan cu pensiile.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va transmite anual, în luna ianuarie, lista beneficiarilor pentru ca ANPIS să poată efectua plățile corespunzătoare.

Pe lângă indemnizația de solidaritate, ordonanța prevede și acordarea punctelor de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care devin pensionari după 1 ianuarie 2025. Aceste puncte sunt calculate astfel:

  • Un punct de sprijin pentru fiecare an de cotizare în condiții de handicap vizual grav sau handicap grav;
  • 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de cotizare în condiții de handicap accentuat.

Valoarea unui punct de sprijin se stabilește la 0,125 din ISR, care în prezent este de 660 de lei, ceea ce înseamnă că un punct valorează 82,5 lei.