Persoanele cu studii superioare primesc bani în plus la pensii, potrivit noii legi a pensiilor. La recalculare, anii de facultate și de doctorat erau considerați stagiu de cotizare.
Astfel, se ofereau 0,25 de puncte pentru un an de facultate. Pentru 4 ani, era oferit un punct, care rezulta într-o creștere de pensie de 81 de lei.
Vești bune cu privire la pensii
Totuși, au fost implementate mai multe schimbări de la 1 septembrie. Bonificația de 0,25 puncte va fi extinsă și către anii de master. Astfel, cei care au făcut doi ani de master vor primi 0,5 puncte, respectiv 40 de lei.
Articolul 14 din lege prezintă următoarele:
„În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz”.
Trebuie îndeplinită o singură condiție
În schimb, trebuie îndeplinită o singură condiție. Mai precis, pensionarii trebuie să fi urmat facultatea la zi. Este prevăzută o regulă și pentru cei care au făcut două facultăți.
Astfel, se consideră stagiu de cotizare doar una dintre ele. Aceeași regulă și aplică și în cazul masteratului.
„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere”, arată legea.
Recalcularea pensiilor a generat mai multe tensiuni în România
Amintim că recalcularea pensiilor a generat mai multe tensiuni în România. În acest context, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR). Potrivit asociației, recalcularea pensiilor este „neconstituțională și reprezintă un abuz grav asupra cetățenilor”.
FACIAS a fost sesizată de către cetățeni cu privire la noile decizii de recalculare a pensiilor prin care le-a fost diminuată pensia.
Chiar dacă cetățenii afectați vor primi în continuare pensia actuală, majorările viitoare care din punct de vedere legal sunt obligatorii vor fi raportate la suma recalculată, care este mai mică, până când aceasta va ajunge la valoarea pensiei curente.
Un exemplu este următorul. Un pensionar are o pensie de 1.000 de lei în momentul de față. În urma recalculării, ar trebui să primească 700 de lei. Totuși, va primi în continuare 1.000 de lei.
Cu toate acestea, creșterile viitoare ale pensiei se vor aplica asupra sumei de 700 de lei, până când aceasta va ajunge la pragul de 1.000 de lei.
FACIAS cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea prevederilor noii legi pensiilor care privesc acest aspect. Vezi aici mai multe detalii.