O lege care acordă sporuri pentru asistenții medicali SMURD în cazul în care desfășoară ore suplimentare în afara programului a fost adoptată marți de Camera Deputaților. Legea va merge acum la promulgare la președintele României și se va aplica odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Ce prevede mai exact actul normativ?
Asistenții medicali din cadrul echipajelor de intervenție terestră și aeriană SMURD au fost introduși în categoria de angajați care beneficiază de sporuri în bani pentru activitatea desfășurată în afara programului de lucru. Aceste sume pot ajunge și la 100% din salariul de bază.
Bani în plus pentru orele suplimentare efectuate
O lege în acest sens a fost adoptată marți de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. La votul din plen, legea a fost adoptată cu 255 de voturi ‘pentru’, 2 voturi ‘contra’ și 34 de abțineri.
„(2) Activitatea desfășurată de asistentul medical, de operatorul registrator de urgență, dispecerul/radiotelefonistul și de șoferul autosanitarei/ambulanțierul din cadrul serviciilor de ambulanță precum și de asistentul medical din cadrul echipajelor de intervenție terestră și aeriană SMURD, pentru acordarea asistenței medicale de urgență , în afara programului de la norma de bază, se asimilează cu activitatea personalului sanitar care efectuează gărzi și beneficiază de drepturile prevăzute la cap. II art.3 din anexa II la Legea-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, in condițiile în care nu beneficiază de timp liber corespunzător pentru activitatea desfășurată peste durata normală a timpului de lucru”, se arată în legea care a trecut de Parlament.
Ce drepturi primesc asistenții SMURD
Astfel, potrivit legii, drepturile de care vor beneficia asistenții medicali SMURD sunt:
1. Gărzile efectuate în afara programului de lucru în zilele lucrătoare se salarizează cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază.
2. Gărzile efectuate în afara programului de lucru în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, se salarizează cu un spor de până la 100% din tariful orar al salariului de bază.
Menționăm că, pentru a fi valabil, actul normativ trebuie să fie mai întâi promulgat de președintele Klaus Iohannis și se va aplica doar după publicarea sa în Monitorul Oficial.