O parte a bugetarilor va avea parte de noi creșteri salariale. Guvernul pregătește majorări în acest sens, mai puțin pentru demnitari și pentru angajații din administrația publică locală.

Majorare de 15% a salariului de bază

Astfel, Executivul are în plan să le implementeze încă din această lună. Motivul creșterilor sunt scăderea semnificativă a puterii de cumpărare care are un impact puternic asupra standardelor de viață ale populației, potrivit profit.ro.

Vizați sunt, printre alții, funcționarii publici și personalul contractual din Ministerului Culturii și Ministerului Transporturilor, a personalului din cadrul instituțiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum și a serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere. Toți aceștia vor beneficia de o majorare de 15% a salariului de bază.

De asemenea, o majorare de 15% a salariului de bază va avea și personalul de la Institutul Național de Statistică precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică.

Cheltuieli foarte mari cu salariile din sectorul bugetar

Amintim că, dintre toate țările Uniunii Europene, România ocupă prima poziție în clasamentul privind raportul dintre cheltuielile cu salariile din sectorul bugetar și totalul de venituri încasate în 2021.

Potrivit Consiliului Fiscal, statul a acordat o pondere de 33,8% din veniturile încasate în 2020 salariilor bugetarilor, pondere care a crescut anul trecut la 37%. Procentul este mult mai mare decât media europeană, care nu depășește pragul de 23,6% în 2020 și care a înregistrat o scădere de 1,2 procente în 2021, ajungând la 22,4%.

Numărul bugetarilor ar trebui redus drastic

Pe de altă parte, fostul premier al României, Adrian Năstase, consideră că numărul bugetarilor ar trebui să fie redus de Guvern cu 25%. Năstase spune că aici s-ar face cu adevărat economie.

„În România sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari. Când eu eram premier erau 800.000. Cred că o reducere de 25% a numărului bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget. Tonner-ul și celelalte hârtii, astea nu fac economii”, a declarat Năstase.

Chiar dacă recunoaște că este o măsură nepopulară, Guvernul actual are „nevoie de măsuri mult mai radicale”. Adrian Năstase consideră că acum ar fi un moment politic prielnic pentru o astfel de măsură, având în vedere că atât PSD cât și PNL se află la guvernare.