Executivul ar putea decide vineri ce se întâmplă cu salariile mai multor categorii de bugetari care nu au beneficiat de creșteri la ultima majorare. Sindicatele au cerut în mai multe rânduri majorări și unele au recurs chiar la amenințări cu proteste dacă nu se iau măsuri urgente.
O parte din angajaţii sistemului de sănătate, respectiv brancardierii şi infirmierele, care nu au beneficiat de ultima majorare salarială, ar putea avea salarii crescute începând cu anul viitor, au declarat surse guvernamentale pentru news.ro.
De asemenea, în Executiv a fost o discuţie şi în privinţa pensiilor militare, unde sunt diferenţe mari între unele pensii şi altele. Sursele au precizat că este posibilă o indexare cu 2,6% a pensiilor din sistemul militar, dar acest lucru se va întâmpla doar dacă majorarea se încadrează în deficitul negociat cu Comisia Europeană, de 5,8 pe cash şi 6,2 pe ESA.
Sindicatele din sănătate, amenință cu proteste
Amintim că, sindicatele din Sănătate au amenințat deja cu proteste în cazul în care guvernanții nu iau măsuri urgente în sprijinul lucrătorilor, care să includă și salarii mai mari. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a solicitat în acest sens implementarea unui plan urgent de intervenţie în sprijinul lucrătorilor, acesta trebuind să includă şi recompensele legale, şi cere tuturor lucrătorilor din domeniu sprijin prin intermediul formelor de acţiune specifice protestului pentru drepturile neacordate.
Drepturile salariale legale ce trebuie acordate, potrivit FSSR, sunt: creşterea salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate conform nivelului prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază în plată; plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.
„Apreciem declaraţiile unor reprezentanţi ai Guvernului de-a acorda drepturile salariale meritate profesioniştilor din sănătate, acestea reprezentând o poziţionare publică mai adecvată contextului decât cea a guvernului anterior şi un răspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR. Pentru a ne asigura că acordarea drepturilor salariale este transpusă de urgenţă în practică şi în mod adecvat, Consiliul de Coordonarea al FSSR solicită reprezentanţilor Guvernului organizarea de urgenţă a unei întâlniri cu reprezentanţii FSSR”, se menţionează într-un comunicat al sindicaliștilor.
Sindicatele din Educație cer și ele majorări de salarii
Și sindicatele din Educație reacționează într-o scrisoare transmisă săptămâna trecută de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – federaţii sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, învăţământ superior şi cercetare.
Cele trei federaţii sindicale din învăţământ solicită Parlamentului majorarea la 6% a procentului din PIB alocat sistemului de educaţie şi la 1% a procentului din PIB alocat cercetării, dar şi majorarea salariilor angajaţilor din sistem.
„Programul de guvernare pentru perioada 2021-2024, în ceea ce priveşte salarizarea resursei umane din educaţie, există doar o scurtă menţiune [„salarizarea atractivă diferenţiată pe criterii de performanţă prin implementarea Legii nr. 153/2017, mărind salariile profesorilor. Este esenţială identificarea unei soluţii pentru a creşte salariile profesorilor, în special ale profesorilor debutanţi”], ceea ce îngrijorează personalul din sistemul educaţional (…)”, se menţionează în document.