Marţi se întâlneşte Consiliul Naţional Tripartit. Surse din Guvern susţin că Executivul va susţine, în cursul discuţiilor de astăzi cu patronatele, sindicatele şi BNR varianta ca salariul minim pe economie să fie majorat cu 7,2%, adică o creştere netă de 83 de lei. În plus, de la 1 ianuarie ar urma să dispară salariul minim diferenţiat pentru studii superioare şi medii, potrivit Antena 3.
Procentul de 7,2% a fost lansat în spaţiul public chiar de către premierul Ludovic Orban. El a menţionat ulterior că sunt totuşi mai multe variante de lucru, în funcţie de indicii care sunt luaţi în calcul pentru stabilirea acestui cuantum al creşterii. Acest lucru l-a explicat şi vicepremierul Raluca Turcan, facând referire fie la indicele de productivitate, fie la rata inflaţiei. Diferitele variante de creştere a salariului minim vor fi propuse astăzi liderilor sindicali, dar şi celor din patronate.
În momentul de faţă este favorizată creşterea de 7,2%, care s-ar apropia de indicii europeni în ceea ce priveşte situaţia inflaţiei la nivelul României, dar şi indicii de productivitate. Salariul minim din construcţii ar urma să fie îngheţat. În prezent, acesta este de 3.000 de lei şi a fost introdus de la 1 ianuarie. O variantă agreată de cei din Guvern, care trebuie să aibă însă şi sprijnul patronatelor şi sindicatelor, vizează eliminarea salariului minim diferenţiat pentru românii cu studii superioare.
Aprobarea majorării salariale ar putea avea loc săptămâna viitoare, spunea luni premierul Ludovic Orban. Oficial, 1,4 milioane de români sunt remuneraţi în baza salariului minim pe economie.