Informație de ultim moment pentru acești pensionari! Trebuie să urmeze următorii pași pentru a primi banii
Pensionarii domiciliați în străinătate trebuie să urmeze mai mulți pași pentru a intra în posesia banilor. În primul rând, aceștia trebuie să depună cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România.
Totodată, este necesară deschiderea unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu.
Mai apoi, detaliile bancare trebuie comunicate către instituția plătitoare (n. red. casa teritorială de pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie) prin intermediul declarației de transfer.
Pensionarul trebuie să aibă în vedere următoarele informații atunci când verifică detaliile bancare
Atunci când verifică detaliile bancare, pensionarul trebuie să aibă în vedere următoarele:
- adresa completă a beneficiarului;
- denumirea și adresa băncii beneficiarului;
- codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde este cazul;
- numărul de cont internațional bancar.
Declarația de transfer în străinătate a drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, însoțită de documentul care confirmă detaliile bancare și de copia actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual pot fi depuse direct de către titularul drepturilor sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, la sediul casei teritoriale de pensii în a cărei evidență se află dosarul de pensie.
De asemenea, aceste documente pot fi expediate cu poșta, la sediul casei teritoriale de pensii sau prin e-mail, transmise la adresa electronică oficială a casei teritoriale de pensii, postată de instituția menționată pe site-ul acesteia.
Amintim că beneficiarii sistemului public de pensii din România stabiliți în străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu începând cu anul 2008.
Regulamentul vizează cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, după cum urmează: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Islanda, Norvegia, Liechstenstein și Elveţia.
De când a aderat la UE, România aplică prevederile regulamentelor comunitare în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială, și anume Regulamentul (CEE) nr. 1408/1971 privind aplicarea regimurilor de securitate socială lucrătorilor salariați, lucrătorilor independenți și membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul comunității și Regulamentul nr.574/1972 care stabilește modalitățile de aplicare a Regulamentului nr.1408/71.