Angajații TESA şi de deservire, precum şi directorul financiar-contabil din spitalele administrate de ASSMB ar putea să primească bani în plus pe lângă salariu. În cursul zilei de miercuri, un proiect de hotărâre în acest sens se află pe agenda ședinței Consiliului General al Capitalei.

Documentul prevede aprobarea unui stimulent financiar în cuantum de 20% din salariul brut pentru acești angajați.

„Se aprobă acordarea unui stimulent financiar în cuantum de 20% lunar din salariul brut acordat personalului TESA (tehnic, economic şi administrativ) şi de deservire, precum şi directorului financiar-contabil din spitalele publice cu paturi aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti”, prevede proiectul.

Cine va acorda finanțarea pentru stimulentul financiar?

În ceea ce privește finanțarea, conform documentului, aceasta ar urma să fie asigurată de bugetul propriu al Municipiului Bucureşti, dar și de către Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, prin transfer către unităţile sanitare publice aflate în administrarea acesteia.

În documentul care merge spre aprobare, ASSMB menționează că are în administrare 19 spitale. Referitor la modul în care va fi acordat stimulentul financiar, acesta lucru diferă în funcție de decizia luată de managerul unității sanitare, cu încadrarea în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie, în bugetul de venituri şi cheltuieli al fiecărei unităţi sanitare.

De acest stimulent financiar poate beneficia personalul medical, dar și cel nonmedical, astfel încât activitatea unității sanitare să poată funcționa în parametri normali.

Cine poate beneficia de stimulentul financiar?

Totodată, sursa citată reamintește că salariile angajaților din sănătate sunt unele extrem de mici și că este nevoie de o reglementar Eintracht acest sens.

„Toate categoriile de personal care lucrează într-un spital, personal medical şi personal nonmedical, reprezintă o echipă, întreg personalul din sănătate fiind parte a unui mecanism complex, în care toată echipa contribuie la bunul mers al activităţii unităţii sanitare. Personalul nonmedical desfăşoară activitate în acelaşi mediu de risc ca şi personalul medical – unele structuri TESA fiind localizate în aceleaşi clădiri cu structurile medicale.

Personalul TESA din spitale are cele mai mici salarii din sănătate, fără să fie reglementată legal o modalitate de motivare a personalului calificat – absolut necesar într-o instituţie publică, fapt ce evident determină o fluctuaţie masivă de personal sau chiar neocuparea posturilor vacante din aceste structuri de un personal calificat, bine pregătit”, menţionează sursa citată.