Senatoarea USR, Anca Dragu, spune, într-un comunicat oficial transmis pe site-ul USR, că ”sistemul de asistenţă socială din România este sufocat de birocraţie şi subfinanţat”.
”România nu a oferit demnitate persoanelor cu dizabilităţi, ci doar condiţii absurde pe care să le îndeplinească pentru a primi dreptul lor la un trai decent. Cum este posibil ca, indiferent de gravitatea afecţiunii, un copil cu dizabilitate gravă, ireversibilă, să meargă periodic la comisia de evaluare pentru eliberarea certificatului care atestă o dizabilitate permanentă? Vrem să reducem birocraţia excesivă şi să mărim cuantumul indemnizaţiei în funcţie de fiecare dizabilitate, astfel încât persoanele cu dizabilităţi să poată avea o viaţă demnă şi protejată de statul român. Această lege are nevoie de responsabilitate şi majoritate politică pentru a deveni realitate”, a transmis senatorul USR.
Oana Ţoiu, deputat USR, spune că ”mai puţin de 5 din 100 de persoane cu dizabilităţi adulte sunt angajate, deşi sunt mii de locuri de muncă neocupate astăzi”.
”A venit demult vremea să recunoaştem partea de „abilitate” din dizabilitate şi să eliminăm piedicile de participare la viaţa comunităţii. Centrele mari trebuie închise şi locurile de muncă, şcoală şi comunitatea deschise cu adevărat”, arată Ţoiu.
” De prea mult timp statul român doar se preface că respectă drepturile acestor oameni, când realitatea cruntă îl contrazice. E momentul să schimbăm asta”, spune senatorul.
Principalele modificări aduse legii
1. Creşterea indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi de la 70% din Indicele social de referinţă, la 100% din ISR. In prezent, indeminzaţia pentru un adult cu handicap grav este de 350 de lei (respectiv 300 lei pentru un copil cu handicap grav).
De asemenea, pentru acele persoane care, din cauza dizabilităţii grave, nu au avut şi nici nu pot avea alte surse de venituri de tip salarial, am propus un venit de completare, la nivelul indicelui social de referinţă.
2. Acordarea certificatului de încadrare în grad pe termen nelimitat şi pentru copiii cu dizabilităţi permanente, în condiţiile în care în prezent, doar adulţii beneficiază de această facilitate, indiferent de gravitatea condiţiei copilului şi chiar dacă acesta suferă de o boală incurabilă pentru care primeşte îngrijiri paliative.
3. Crearea de alternative pentru a evita instituţionalizarea prin dezvoltarea de servicii în comunitate, de îngrijire şi asistenţă la domiciliu sau în familia extinsă. În prezent, covârşitoarea majoritate a persoanelor cu dizabilităţi se află în grija exclusivă a familiei, iar în momentul în care acest sprijin încetează, instituţionalizarea este singura opţiune.
4. Clarificarea obligaţiilor care revin autorităţilor centrale, judeţene şi locale pentru asigurarea unei incluziuni reale, prin garantarea accesului la educaţie, sănătate şi muncă.
5. Eliminarea contribuţiei pe care persoanele cu dizabilităţi instituţionalizate sunt obligaţe să o plătească centrului în care sunt instituţionalizaţi, centru care deja primeşte bani publici pentru întreţinerea acestor persoane.
6. Introducerea unui registru electronic care să cuprindă persoanele cu dizabilităţi care doresc să se angajeze, precum şi persoanele juridice care doresc să angajeze persoane cu dizabilităţi. ANOFM, prin Agenţiile judeţene, se vor implica activ în organizarea şi elaborarea de programe de formare/reconversie profesională a persoanelor cu dizabilităţi.
7. Introduce obligaţia pentru MEN şi DGASPC să stabilească numărul necesar de cadre didactice itinerante/de sprijin, astfel încât să fie respectat dreptul la educaţie. MEN va asigura şi adaptarea curriculei pentru copiii cu CES integraţi în învăţământul de masă, precum şi procedura specifică de examinare/evaluare a competenţelor.
8. Pentru a asigura garantarea în plată a salariilor asistenţilor personali, iniţiativa prevede asigurarea de la bugetul central, în proporţie de 100%, a sumelor necesare. Cosmin Poteraş, senator USR spune că atunci când e vorba despre copii, în special despre copiii cu dizabilităţi, orgoliile politice trebuie să dispară, pentru a face loc dialogului şi consensului.
Cresc indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități
Ştefan Pălărie, senator USR, precizează că, mai rău decât tratamentul aplicat de stat cetăţenilor săi este tratamentul aplicat asupra celor mai vulnerabile persoane: persoanele cu dizabilităţi.
”Proiectul nostru de lege rescrie, din temelii, după consultări majore cu cei afectaţi, legea 448, cu consideraţie pentru fiecare aspect al celor peste 850,000 de români condamnaţi astăzi la izolare, sărăcie şi nefericire. Invităm şi celelalte partide să se alăture soluţiilor din lege pentru a schimba soarta acestor conaţionali”, afirmă el.
Cosmin-Cristian Viaşu, senator USR, spune, la rândul lui, că este ”un proiect aşteptat pentru care au fost depuse eforturi considerabile şi care vine sa reglementeze neajunsurile persoanelor cu dizabilităţi din România”.
”Sunt oameni de care statul român aproape că a uitat şi sper ca modificările aduse acestei legi să fie benefice pentru ei. Eforturile pentru a duce la final acest proiect trebuie să vină din partea tuturor forţelor politice din România.”, afirmă acesta.
Iniţiativa legislativă este semnată şi de senatorul PNL Danilel Fenechiu, precizează USR în comunicat.