Angajatorii sunt obligați să dea un spor la salariu de Sfintele Paști, dacă angajaţii muncesc şi nu beneficiază ulterior de zile libere

Conform Codului Muncii, Vinerea Mare și primele două zile din Sfintele Paște sunt sărbători legale nelucrătoare pentru majoritatea salariaților și bugetarilor români. În acest an, Vinerea Mare și primele două zile din Sfintele Paște sunt pe data de 14, 15, 16 și 17 aprilie, ceea ce înseamnă că minivacanța acoperă perioada vineri – luni.

În cazul oamenilor care beneficiază de două ori de liberele legale pentru Sfintele Paște (adică pentru două culte religioase legale creștine), zilele nemuncite trebuie recuperate conform programului stabilit de angajator.

În ciuda acestui fapt, există persoane care trebuie să lucreze chiar și în timpul sărbătorilor legale:

  • angajații din unitățile sanitare pentru a asigura asistență sanitară;
  • angajații din unitățile de alimentație publică pentru a aproviziona populația cu produse alimentare de strictă necesitate;
  • oamenii a căror activitatea profesională nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității;

Totuși, acestor oameni trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Nu uitați! Angajatorii care nu dau zile liber de sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru muncă în aceste zile riscă să fie sancționați de inspectorii muncii.

Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Sfintele Paști

Potrivit unui studiu realizat de BestJobs, sărbătorile pascale din acest an pun presiuni financiare pe bugetul angajaților români, care declară că prima de sărbători de la angajator ar fi un real ajutor (47%) sau cu adevărat esențială (29%) pentru cumpărăturile pascale. Cu toate acestea, doar 45% dintre angajați speră să primească ceva în plus cu ocazia Sfintelui Paște, cu 10% mai puțini decât anul trecut.

Dintre aceștia, cei mai mulți (58%) se așteaptă să fie răsplătiți de angajator cu o sumă cuprinsă între 100 de lei și 200 de lei, deși nevoile reale a peste 77% dintre respondenți ar depăși valoarea de 500 de lei. Alți 26% estimează că vor primi între 200 de lei și 400 de lei, iar 16% speră la o primă mai mare de 400 de lei.

Începând din ianuarie 2023, angajatorii pot oferi beneficii extrasalariale cu ocazia Sfintelui Paște în valoare de cel mult 300 de lei, fără a fi impozitați. În prezent, 21% dintre angajați preferă tichete valorice sau vouchere ca primă de Sfintele Paște, în timp ce 15% dintre ei înclină spre clasicul coș cu produse specifice de sezon, 13% s-ar bucura să primească zile libere suplimentare și doar 3% ar alege o petrecere tematică organizată de angajator.