Poliţiştii pot închiria locuinţe şi pe o rază de 70 km în jurul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea profesională

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 12 aprilie 2023, un proiect de lege pentru modificarea Statutului poliţistului, potrivit căruia oamenii legii pot beneficia de compensaţie pentru chirie atunci când locuinţa închiriată se află în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea profesională sau pe o rază de până la 70 km în jurul ei.

„Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător are dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din salariul lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit actului normativ, contractul de închiriere pe baza căruia se acordă compensaţia lunară pentru chirie poate avea ca obiect o locuinţă din localitatea în care poliţistul a fost numit în prima funcţie ori mutat în interesul serviciului sau o locuinţă situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 kilometri.

Senatul României adoptat deja proiectul de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Despre Statutul polițistului

Potrivit Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, poliţistul este funcţionar public civil, cu statut special, înarmat, ce poartă, de regulă, uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege, ca instituţie specializată a statului.

Exercitarea profesiei de poliţist implică, prin natura sa, îndatoriri şi riscuri deosebite. Statutul special este conferit de îndatoririle şi riscurile deosebite, de portul de armă şi de celelalte diferenţieri prevăzute în prezentul statut.

Potrivit Art. 2, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege. Autoritatea funcţiei nu poate fi exercitată în interes personal.

Conform Art. 3, poliţistul îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în sprijinul persoanei, comunităţii şi instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii, cu respectarea principiilor imparţialităţii, nediscriminării, proporţionalităţii şi gradualităţii.

Potrivit Art. 4, poliţistul este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, jurământul de credinţă faţă de România, prevederile regulamentelor de serviciu şi să îndeplinească dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici privind activitatea sa profesională. Poliţistul răspunde, în condiţiile legii, pentru modul în care îşi execută atribuţiile de serviciu.