Creșterea prețurilor din ultima perioadă a afectat foarte mulți români. O parte dintre ei nu vor avea posibilitatea să-și plătească căldura în această iarnă. Din această cauză, statul a venit cu o serie de măsuri în sprijinul cetățenilor. Cum se poate primi ajutorul de la stat și cine poate beneficia de el?
Statul vine în ajutorul celor care nu își pot permite să plătească consumul de energie din cauza creșterii din ultimul timp a prețurilor. Așadar, Guvernul a luat o serie de măsuri de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Legea 226/2021 stabilește criteriile de încadrare a familiilor și persoanelor singure în categoria consumatorilor vulnerabili de energie și reglementează măsurile de protecție socială pentru aceștia în ceea ce privește accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esențiale ale gospodăriei, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei energetice.
Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.
Care sunt categoriile de ajutoare?
În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:
a) ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică;
b) ajutor pentru gaze naturale;
c) ajutor pentru energie electrică;
d) ajutor pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.
Ajutorul pentru încălzire se acordă numai familiilor și/sau persoanelor singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau a legislației specifice ramurilor economice.
Câți bani pot primi românii?
Banii se acordă lunar, pe parcursul întregului an, în plus față de ajutorul pentru încălzire, și are valori diferite în funcție de sursele energiei utilizate. Se dau 30 de lei pentru consumul de energie electrică, 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri și 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.
Atunci când singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/ lună.
Pentru a beneficia de suplimentul pentru energie venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Statul dă banii direct titularului doar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri, iar în rest se fac plățile direct către furnizor.
Cum se acordă ajutorul?
Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință. De asemenea, legea stabilește că ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat.