Florin Spătaru, ministrul Economiei vine cu vești bune chiar la început de an. Potrivit acestuia, a fost deja deschis apelul de preselecţie pentru întreprinderile, companiile şi centrele universitare interesate să aplice pentru accesarea fondurilor de 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR.
Florin Spătaru: Aşa cum am promis, am deschis apelul de preselecţie
Amintim faptul că încă din luna decembrie a anului trecut, Ministerul Economiei anunța că există un buget de 500 milioane euro pentru un proiect de microelectronică, care este prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care vor fi dezvoltate trei centre de producţie şi centre de dezvoltare digitală şi inovare în jurul universităţilor din România.
Astfel, ministrul susține că promisiunea va fi respectată, iar beneficiarii nu trebuie decât să se înscrie.
„Aşa cum am promis, am deschis apelul de preselecţie pentru întreprinderile, companiile şi centrele universitare interesate să aplice pentru accesarea fondurilor de 500 milioane euro pentru dezvoltarea microelectronicii în România prin PNRR”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Trebuie menționat faptul că a fost publicată și metodologia finală, dar şi documentele care trebuie să însoţească aplicaţiile potenţialilor participanţi la Proiectul Important de Interes Comun European în Microelectronică şi Tehnologia Comunicaţiilor IPCEI ME-CT.
În ceea ce privește beneficiarii, potrivit Ministerului Economiei, proiectul este adresat atât întreprinderilor mari, IMM-urilor şi întreprinderi nou-înfiinţate, care pot fi participanţi direcţi /indirecţi, cât şi organizaţiilor de cercetare (institute de cercetare, universităţi), care pot fi doar participanţi indirecţi.
Cine poate beneficia de aceste fonduri
Totodată, sursa citată subliniază faptul că toţi aplicanţii trebuie sa facă parte din lanţul valoric al microelectronicii, de la cercetare la materii prime, procesare, reciclare.
Ministerul vine totodată și cu o serie de recomandări pentru cei care vor să obțină aceste fonduri. Mai exact, potrivit sursei citate, proiectele care vor primi sprijin financiar trebuie să aibă o puternică componentă inovatoare, care să avanseze stadiul de dezvoltare a tehnologiei şi pot include investiţii necesare pentru realizarea primei aplicări industriale – first industrial deployment- care se integrează în obiectivele definite la nivel european pentru IPCEI ME/CT.
De menționat este faptul că aplicațiile participanţilor trebuie să fie redactate în limba engleză şi să fie transmise completate integral, în perioada 17 ianuarie – 7 februarie 2022, către Ministerul Economiei, la adresa de e-mail: politici_industriale@economie.gov.ro.
În ceea ce privește termenul limită de transmitere, Ministerul anunță că acesta este de 7 februarie 2022, ora 10:00, fiecare solicitare primind un număr unic de înregistrare. Aplicaţiile transmise după termenul limită nu sunt eligibile, se mai arată pe site-ul Ministerului Economiei.