Se dau bani pentru cei care stau în carantină din cauza COVID! Cine sunt oamenii care vor primi 14 euro pe zi

Bolnavii de COVID-19 dintr-o importantă ţară europeană sunt stimulaţi să respecte legea, în contextul pandemiei, prin acordarea unor sume zilnice de bani. Care sunt condiţiile în care oamenii îi pot primi?

Guvernul de la Praga încearcă să-i stimuleze pe cehi să respecte măsurile de carantină. Astfel, Republica Cehă a luat decizia introducerii unui bonus de carantină, ca parte a planului de măsuri destinat combaterii pandemiei, relatează agenţia DPA.

Mai exact, cetăţenii cehi care sunt nevoiţi să stea în carantină din cauza noului coronavirus vor primi un bonus de până la 370 de coroane (14 euro) pe zi. Actul normativ care conţine această măsură a fost semnat vineri, 5 martie, de preşedintele Cehiei, Milos Zeman.

Această sumă de bani va fi plătită persoanelor cărora li s-a ordonat să intre în carantină timp de 14 zile. Bonusul se va adăuga concediului medical plătit pe caz de boală. Totuşi, suma totală nu trebuie să depăşească 90% din câştigul mediu.

De ce s-a ales acordarea acestui bonus?

Decizia autorităţilor vine ca o modalitate de a-i motiva pe oameni să rămână în izolare şi să raporteze medicului contactele lor, pentru a ajuta la oprirea răspândirii SARS-CoV-2.

Din păcate, până în prezent, multe persoane infectate nu au dezvăluit numele celor cu care au intrat în contact de teamă că vor provoca probleme financiare prietenilor sau rudelor.

Republica Cehă are cea mai ridicată rată de noi infecţii din Uniunea Europeană. Peste 800 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu coronavirus în ultimele şapte zile.

De la debutul pandemiei, în Cehia au fost înregistrate aproape 1,3 milioane cazuri de infecţie şi 21.235 de decese din cauza SARS-CoV-2.

Germania nu deschide frontierele cu Cehia şi Austria

Probleme sunt mari în regiune şi tocmai din această cauză, Germania a anunţat, joi, că va menţine cele mai recente restricţii la frontiere, menite să oprească răspândirea COVID-19.

Guvernul de la Berlin a respins astfel apelurile la relaxare făcute de vecinii săi Austria şi Cehia, dar şi de Comisia Europeană, scrie Reuters.

Executivul european a cerut săptămâna trecută Germaniei şi altor cinci ţări să reducă restricţiile unilaterale ale libertăţii de circulaţie a bunurilor şi persoanelor, apreciind că „au mers prea departe” şi afectează piaţa unică.

Ambasadorul german la Bruxelles a răspuns printr-o scrisoare datată 1 martie, consultată de Reuters, că „trebuie să menţinem măsurile luate în prezent la frontierele interne, în interesul protecţiei sănătăţii”.