Se dau bani pentru români! Ministerul Agriculturii a anunțat majorarea subvenției pentru fermierii care cultivă legume în seră. Suma va ajunge la la 2.210 euro pentru o mie de metri pătraţi, potrivit anunțului făcut de minister.
Se dau bani pentru români! Guvernul a decis să suplimenteze susținerea financiară pentru fermieri.
Totiși, actuala suplimentare se află sub nivelul de 3.000 de euro asigurat de programul ”Tomata”, din timpul guvernării PSD.
Se dau bani pentru români! ”Orice majorare este binevenită”
Ministerul Agriculturii va majora cu 210 euro subvenţia acordată pentru cultivarea legumelor în seră, maximul alocat urmând să ajungă la 2.210 euro pentru o mie de metri pătraţi.
Proiectul hotărârii care prevede această modificare este postat în dezbatere publică pe site-ul ministerului.
Legumicultorii spun că orice majorare este binevenită, dar ar dori ca subvenţiile să se ridice la nivelul celor din alte ţări membre ale Uniunii Europene, sau să fi rămas la 3.000 de euro la mia de metri pătraţi, cum a fost în trecut prin programul Tomata.
La fel spun şi legumicultorii din comuna Matca, judeţul Galaţi. Vasilică Apostu este unul din mătcașii care au depus dosar la APIA pentru acordarea subvenției la culturile de castraveți pe care preconizează că îi va scoate pe piață în luna noiembrie.
Totuși mătcașul speră ca subvenția actuală să ajungă la nivelul de 3.000 de euro așa cum se acorda prin fostul program Tomata, transmite romania-actualitati.ro.
”Trebuia să rămânem pe cel puţin acei 3.000 de euro”
”Cum să nu fie mai bun. 3.000 de euro iau numai pentru foc, încălzire, încălzire, încălzire. Dacă un sac de rumeguş costă 12 lei, ce să mai vorbim? La suprafaţa mea de solar îmi trebuie cel puţin 2.000 de saci”, spune fermierul, potrivit sursei citate.
Şi Florinel Ciocan, președintele Asociației Naționale a Tinerilor Producători de legume ”Matca” spune că: ”Trebuia să rămânem pe cel puţin acei 3.000 de euro. Faţă de celelalte ţări care au o subvenţie mult mai puternică e puţin”.
Potrivit datelor centralizate la nivelul județului Galați, până acum peste 3.100 de cultivatori au depus cereri pentru acordarea de subvenții.
Banii de la stat însă vor fi primiți abia după ce beneficiarii vor valorifica legumele în luna noiembrie, precizează sursa citată.
Sursa foto: Dreamstime