Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat noi măsuri pentru a susține mediul de afaceri din România, în contextul în care IMM-urile se confruntă cu o serie de crize cauzate de pandemie provocată de coronavirus și războiul declanșat în Ucraina. Cu o alocare de aproximativ 400 de milioane de euro, MIPE va finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență a IMM-urilor din țara noastră.

Marți, 23 august 2022, MIPE a început apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de stat, iar miercuri, 24 august 2022, MIPE va demara şi apelul pentru contractarea granturilor – ajutor de minimis.

„Vorbim despre o nouă premieră pentru România: de când gestionăm fonduri europene, niciodată mediul de afaceri nu a avut parte de un sprijin atât de consistent, într-un timp atât de scurt. Sunt 1,5 miliarde de euro de care coloana vertebrală a economiei noastre beneficiază, prin intermediul unor măsuri pe care le-am anunțat în mai puțin de trei luni de zile.

Sunt încântat că astăzi ia start măsura 4.1.1. atât de așteptată de IMM-uri și microîntreprinderi pentru realizarea de investiții în dezvoltarea capacităților de producție sau prestare de servicii, dar și pentru retehnologizare. Privind spre viitor, avem toate motivele să fim optimiști, pentru că, pas cu pas, se creează toate premisele dezvoltării durabile prin investiții din fonduri europene”, a explicat marți Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Apelul de proiecte cuprinde o schemă ajutor de minimis (cu limite de sprijin cuprinse între 50.000 euro și 200.000 euro) și o schemă de ajutor de stat pentru care valoarea granturilor se determină în limita de maxim cinci ori cifra de afaceri realizată în anul 2019, fiind cuprinsă între 50.000 euro și maxim 500.000 euro (echivalentul în lei la cursul euro valabil în luna iunie a acestui an).

Noile măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor valoarează 1,5 miliarde de euro

Investiții finanțate prin Măsura 4.1.1 sunt:

  • modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;
  • dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Aceste proiecte, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul Solicitantului, vor fi depuse pe platforma online IMM Recover, în care potenţialii beneficiari au putut să se înroleze în aplicația pentru pregătirea documentelor de pe 16 august 2022, dată la care a început perioada de pre-înscriere. Atenție! Apelurile se vor închide pe data de 29 august 2022, la ora 23:59:59, respectiv 30 august 2022, la ora 23:59:59.

Măsurile MIPE au o valoare totală de 1,5 miliarde de euro și sunt construite astfel:

  • 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență – Programul Operațional Competitivitate;
  • 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;
  • 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice – Programul Operațional Infrastructură Mare;
  • 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi și granturi pentru capital de lucru – Programul Operațional Competitivitate.