Marcel Boloş, ministrul interimar al Fondurilor Europene, spune că românii aflaţi în străinătate vor fi încurajaţi să revină şi să-şi deschidă afaceri în România, prin intermediul a două programe aflate în pregătire. Prin intermediul acestor programe, românii din diaspora vor putea obţine fonduri de până la 100.000 de euro fiecare, iar studenţii până la 50.000 de euro fiecare.
Fondurile europene cu care sunt atraşi românii din străinătate ar putea înlocui, cel puţin pentru moment, ediţia de acest an a programului Start-Up Nation, prin care se ofereau câte 200.000 de lei de la bugetul de stat. După picarea Guvernului, programul guvernamental nu mai are o dată de lansare certă pentru 2020.
Start-Up Nation 2020 trebuia să aibă un buget (alocat sub formă de credite de angajament) de peste 200 milioane de euro, în timp ce cele două noi programe anunţate de ministrul Boloş vor avea un buget cumulat de doar 50 milioane de euro, potrivit startupcafe.ro.
Ce prevăd cele două programe aflate în lucru la Ministerul Fondurilor Europene
Românii care se întorc din străinătate şi-şi deschid mici afaceri în ţară pot apela la linia de finanţare „Innotech Repatriot – România te așteaptă”, care reprezintă, de fapt, o rebrand-uire a schemei de finanțare Diaspora Start-Up, prin care se puteau accesa până la 40.000 de euro.
„Vrem să creștem finanțarea de la maximum 40.000 de euro la maximum 100.000 de euro”, explică ministrul Marcel Boloş. Bugetul total alocat va fi de circa 30 milioane de euro.
Ghidul solicitantului Innotech Repatriot va fi lansat în consultare publică la jumătatea lunii martie (probabil între 16 și 20 martie), timp de 30 de zile. Apoi, sesiunea de depunere a proiectelor se va deschide la începutul lunii mai (probabil între 4 și 8 mai) și se va închide la început de august (probabil între 3 și 7 august) 2020.
Programul destinat studenţilor, denumit Innotech Student, va avea un buget total alocat de circa 20 milioane de euro. Prin acesta, studenţii care vor să-şi deschidă o mică afacere vor putea accesa fonduri nerambursabile de până la 50.000 de euro.
„Pe componenta de student, încercăm să ne ținem de domeniul acesta al tehnologiilor de vârf – IT, robotică, automatizări industriale, biotehnologii, firmele antreprenoriale care sunt în zona tehnologiilor de vârf. Vrem să vedem în ce măsură putem să selectăm proiecte pe partea aceasta de tehnologii de vârf”, a mai declarat ministrul Fondurilor Europene.