Banii plătiți la pensii vor putea fi restituiți celor care, atunci când ajung la vârsta de pensionare, nu îndeplinesc și condiția cu privire la stagiul minim de cotizare, dar și în cazul decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensionare, caz în care banii vor putea fi transferați către urmașii săi legali, arată un proiect de lege aflat de miercuri (15 martie) în dezbatere la Senat.

Cine sunt vizați de proiectul de lege

Mai exact, proiectul legislativ vizează „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”, după cum apare chiar în titlul acestuia.

Așadar, se propune ca valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii să poată fi restituită în următoarele situații:

  • când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;
  • în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Potrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, pentru femei și bărbați. Pe de altă parte, vârsta standard de pensionare este, în cazul bărbaților, de 65 de ani, în timp ce, în cazul femeilor, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani. Totuși, ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

De calculul valorii contribuțiilor individuale de asigurări ce vor trebui restituite celor care nu îndeplinesc condițiile pentru pensionare se va ocupa Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), prin casele teritoriale de pensii. Însă suma ce va trebui restituită va fi actualizată cu rata inflației.

Restituirea banilor nu se va putea face imediat

Vor putea cere sumele calculate de casele teritoriale de pensii titularul, în situația în care asiguratul care dorește pensionarea nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare, sau urmașii legali, în cazul decesului asiguratului, dar doar în cazurile în care nu a fost solicitată pensie de urmaș.

De asemenea, plata sumelor restituite astfel se va face prin agențiile județene ale Fiscului. Chiar și după ce măsura se va aplica, restituirea banilor nu se va putea face imediat, pentru că e nevoie de o metodologie în acest sens, de dezvoltarea căreia care va trebui să se ocupe Fiscul și CNPP.

„Procedura restituirii contribuțiilor obligatorii de asigurări sociale către persoanele obligate la plata acestora prin efectul legii este practicată și în situațiile în care cetățeni ai statului român au lucrat pe teritoriul altor state și care, la momentul solicitării pensiei cuvenite pentru perioada de cotizare la bugetele statelor respective, au constatat neîndeplinirea condițiilor legale pentru plata pensiei și au restituit sumele încasate drept contribuții (vezi Israel, Austria, Franța, Grecia etc.)”, evidențiază inițiatorii măsurii.