În continuare, în România, există o problemă pentru foarte mulți români care ar fi trebuit să primească vouchere sociale de 250 de lei de la stat direct pe cardul pregătit de Guvern.
Astfel, cu toate că îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de voucherele sociale, există persoane care fie nu au primit cardurile, fie le-au primit dar acestea nu au fost alimentate cu sumele corespunzătoare, adică 250 de lei din două în două luni.
Vestea bună a zilei. Vor primi banii direct pe card. Este informația momentului pentru foarte mulți români
Totuși, există veşti bune pentru românii care nu au primit cardurile sau nu li s-au virat deja banii. Recent, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a venit cu o serie de lămuriri.
Membrul Guvernului dă asigurări că aceştia nu au pierdut sumele care li se cuveneau şi că le vor primi retroactiv. În prezent, peste 2,5 milioane de români, aflați în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, vor primi aceste ajutoare în valoare de 250 lei o dată la 2 luni.
„Pot să existe astfel de situaţii în care fie nu a fost trecut pe borderoul de predare-primire între poştă şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fie nu figurează pe lista de beneficiari, fie a depăşit limita de venit pe care o are beneficiarul şi mai realizează un venit care este înregistrat la ANAF. Avem situaţiile acestea care tot timpul sunt puse în discuţie, în spaţiul public, în telefoanele pe care le primim la minister. Eu cred că caz cu caz se pot rezolva.
Pot să-i asigur pe toţi că, dacă cineva nu a fost cuprins pe lista de beneficiari sau s-a întâmplat această inadvertenţă cu Poşta Română, pot să îi asigur că, dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii. Întârzierile nu pot să existe decât cauzate de aceste lucruri.
Întâlnirile noastre cu Poşta Română, cu emitenţii de carduri le avem aproape săptămânal, nu cunosc aceste detalii. Următoarea tranşă are loc, plata, în ultima săptămână din luna octombrie, avem banii necesari, nu există probleme şi vom alimenta cardurile pentru tranşa a treia”, a transmis Marcel Boloş, potrivit România TV.
Cine beneficiază de vouchere sociale?
Conform deciziilor luate de Guvern, există mai multe categorii de români care beneficiază de aceste vouchere sociale, după cum urmează.
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.
Numerele de telefon oficiale la care puteți suna în cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea cardurilor sunt următoarele:
Edenred: 021 301 33 03
Sodexo: 021 204 46 64
UP România: 0374 66 22 73
În jur de 10.000 de vouchere sociale pentru alimente au fost blocate, fie pentru că oamenii au cumpărat produse pe care nu aveau voia să le ia, fie din cauza unor tentative de fraudă.
Tichetele sociale pe care le primesc cei cu venituri mici de la stat sunt speciale pentru aprovizionarea alimentară. O parte dintre beneficiari s-au trezit cu cardurile blocate pentru că au cumpărat produse nepermise sau din cauza unor tentative de fraudă. Unii dintre beneficiari par să nu țină cont de reguli și apoi se trezesc că au voucherele pentru alimente blocate, astfel că nu se mai virează pe ele banii pentru ajutoare.