Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat miercuri, 17 mai, că, întrucât au trecut 60 de zile de la ridicarea autorizației de funcționare a Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA, a putut autoriza primele cereri de plată.
FGA a autorizat peste 1.000 de cereri, în valoare de peste 658.000 de lei.
”Conform prevederilor legale, astăzi, 17 Mai 2023, se împlineşte termenul legal de 60 de zile, de la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei de ridicare a autorizaţiei de funcţionare, în cazul Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA. Prin urmare, FGA poate proceda la plata creanţelor de asigurări cuvenite creditorilor de asigurări ai acestui asigurător”, a transmis Fondul de Garantare a Asiguraţilor într-un comunicat de presă.
FGA a aprobat aproximativ 1.000 de cereri de plată
Potrivit sursei citate, instituţia a aprobat o primă tranşă de 1.004 cereri de plată – Restituiri primă – pentru creditorii de asigurări ai Euroins SA, urmând ca plăţile efective să fie efectuate în cursul zilei de joi, 18 mai 2023.
”Achitarea creanţelor de asigurări va continua pe măsură ce FGA va analiza şi aviza la plată cererile creditorilor de asigurări ai Euroins SA, înregistrate la Fond, în paralel cu activitatea de avizare/plată a cererilor de plată înregistrate pentru alţi asigurători în faliment”, se mai arată în comunicat.
FGA a procedat, conform legislaţiei, la preluarea evidenţelor complete ale dosarelor de daună precum şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile de la asigurător, pentru a putea analiza cererile de plată înregistrate la Fond, a transmis instituția.
”Procesul a fost unul de îndelungat, având în vedere dimensiunea companiei şi a bazelor de date deţinute de aceasta”, se mai arată în comunicat, adăugând că statusul cererilor de plată poate fi urmărit de site-ul FGA.
FGA a înregistrat 71.774 cereri de plată după intrarea în insolvență a Euroins
Până la data de 16 Mai 2023, FGA a recepţionat un număr de 71.774 cereri de plată, pentru Euroins SA. Dintre acestea, Fondul a înregistrat: 38.492, mai precizează instituția.
”Având în vedere situaţia generată de intrarea în insolvenţă a Societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA, asigurător cu un număr de 2.769.770 poliţe RCA valabile la momentul ridicării autorizaţiei de funcţionare, precum şi faptul că, FGA gestionează cereri de plată pentru mai multe societăţi aflate în faliment: Astra SA, Carpatica Asig SA, Forte SA, Certasig SA, City Insurance SA, FGA este în proces de redimensionare a schemei de personal. Prin adoptarea acestei măsuri, FGA îşi propune să menţină un ritm constant de analiză şi plată a cererilor, urmărind soluţionarea cererilor de plată înregistrate, într-un termen rezonabil”, se mai arată în comunicat.