Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat o amendă de 320.000 de lei companiei Engie România pentru că aceasta nu a facturat la prețul final cu valoarea minimă stabilită. În urma acestei sancțiuni, Engie România a emis facturi corectate și a fost obligată să returneze sumele încasate pe baza facturilor eronate.
Sancțiune dură pentru Engie România
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a realizat, în perioada 25 octombrie 2023 – 25 iunie 2024, un control la furnizorii de gaze naturale Engie România, E.ON Energie România și Premier Energy. În cadrul acestui control, ANRE a verificat respectarea prevederilor legale de către acești furnizori pentru perioada 1 aprilie 2023 – 30 septembrie 2023.
Furnizorul Engie România a fost sancționat cu o amendă de 320.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind facturarea la prețul final cu valoarea minimă. Ca urmare a controlului, Engie România a emis facturi corectate și a returnat sumele încasate pe baza facturilor eronate.
În urma acțiunilor de control, nu s-au identificat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare la societățile E.ON Energie România și Premier Energy.
Conform comunicatului ANRE, s-au desfășurat acțiuni de control între 25 octombrie 2023 și 25 iunie 2024 la furnizorii de gaze naturale Engie România SA, E.ON Energie România SA și Premier Energy SRL. În urma acestor verificări, ANRE a constatat că Engie România a emis facturi incorecte pentru anumite categorii de clienți non-casnici, aferente consumului de gaze naturale din perioada 1 iunie 2023 – 30 septembrie 2023.
Engie trebuie să returneze sumele și să plătească amenda
Încălcarea a fost identificată în contextul prevederilor articolului 2 alineatul (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, care stipulează că prețul final facturat trebuie să fie valoarea minimă dintre prețul final maxim stabilit, prețul contractual și prețul final calculat conform altor reglementări legale aplicabile. Engie România a fost sancționată cu o amendă contravențională de 320.000 de lei pentru nerespectarea acestor prevederi.
În urma acestei sancțiuni, Engie România a luat măsuri corective, emitând facturi corectate și returnând sumele încasate pe baza facturilor eronate. Aceste acțiuni au fost menite să remedieze situația și să conformeze compania cu cerințele legale impuse.
Într-o altă serie de controale desfășurate între 8 noiembrie 2023 și 5 august 2024, ANRE a verificat și furnizorii de energie electrică, respectiv Electrica Furnizare, PPC Energie Muntenia SA (fostă Enel Energie Muntenia SA), PPC Energie SA (fostă Enel Energie SA), E.ON Energie România SA și Premier Energy Furnizare SA (fostă CEZ Vânzare SA). Scopul acestor controale a fost să se verifice modul în care acești furnizori au respectat obligațiile legale prevăzute la articolul 1 alineatele (1) literele c) – g) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 octombrie 2023.
După finalizarea acestor acțiuni de control, nu s-au identificat încălcări ale reglementărilor legale la societățile menționate anterior, cu excepția PPC Energie SA, unde acțiunea de control este în curs de finalizare și se preconizează că va fi completată în august 2024.
Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE sunt alocate integral la bugetul de stat, contribuind astfel la finanțarea cheltuielilor publice și la consolidarea respectării reglementărilor în sectorul energetic.
A fost o „diferență de interpretare”
La solicitarea HotNews.ro, Engie România a explicat că sancțiunea aplicată de ANRE a fost rezultatul unei diferențe de interpretare privind modul de calcul al prețurilor zilnice și media lunară a prețurilor de achiziție incluse în costul mediu de achiziție al portofoliului non-casnic. Compania a subliniat că aceste aspecte nu erau clar specificate în ghidul ANRE.
„ENGIE Romania s-a conformat și a remediat imediat situațiile constatate, după ce a luat la cunoștință clarificările aduse de ANRE și înainte chiar de finalizarea controlului.
Modificarea a vizat exclusiv clienții non-casnici, cu efect de scădere a prețului mediu de achiziție a gazelor naturale în medie cu 0,6 bani/kWh pentru consumul din perioada aprilie-noiembrie 2023.
ENGIE Romania asigură opinia publică că respectă legislația și reglementările în vigoare și că are un comportament responsabil în relația comercială cu clienții săi”, se arată în răspunsul companiei.