Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit vineri despre situația de pe piața asigurărilor din România, în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a Euroins. Cum vor fi afectați șoferii din România, cine va plăti polițele, dar mai ales există banii necesari?
Guvernul va interveni pentru protejarea consumatorilor
Ministrul Finanțelor a declarat că pe termen scurt, pe baza analizei pe care ASF-ul o va înainta Guvernului va trebui să se intervină pentru protejarea consumatorilor.
„Să vedem care sunt soluțiile. Important este la finalul zilei, adică în urma acestor decizii pe care le vom lua, consumatorii, pe de o parte, să fie protejați pentru a nu mai crește prețurile”, a declarat ministrul.
Întrebat dacă plafonarea este una dintre soluții, mai ales că s-a discutat deja în spațiul public despre o astfel de variantă, Adrian Câciu a spus este posibil, cu o condiție.
„Poate fi și aceasta o soluție sub o singură condiție, însoțită de un plan de acțiuni concret și asumat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și de Parlament pentru o îmbunătățire a legislației privind aceste piețe. Deci, dacă se intervine, v-am spus, mesajul este clar, guvernul va interveni, dacă este cazul, pentru a proteja cetățenii și companiile de această situație. Ăsta este unul dintre mesaje”, a explicat șeful de la Finanțe la Digi 24.
ASF trebuie să gestioneze problema cu fondul de garantare
În ceea ce privește fondul de garantare și de unde va avea bani să plătească polițele, având în vedere că aici nu ar exista destui bani, ministrul a precizat că este o chestiune pe care ASF-ul trebuie să o gestioneze împreună cu fondul.
„Legea acestui fond prevede modul în care se finanțează, nu se finanțează de la bugetul de stat, dar asta trebuia să vă răspundă Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că acolo este acest fond. Se finanțează pe de o parte din cotele companiilor de asigurări, se poate împrumuta pentru a se capitaliza, dar nu atinge ceea ce înseamnă bugetul de stat sau banii pe care statul îi colectează de la cetățeni.
Da, este o chestiune pe care ASF-ul trebuie să gestioneze împreună cu fondul, iar dacă nu sunt destule sume acolo, tot la fel, dânșii trebuie să găsească soluții pentru a asigura pe toți consumatorii de asigurări că îşi vor primi banii într-un termen așa cum e prevăzut de lege, foarte scurt”, a declarat Adrian Câciu.
Vor crește prețurile polițelor RCA?
În acest context, întrebat dacă va fi majorată cotizația către fond, așa cum s-a întâmplat și în trecut, ministrul a spus că trebuie să se asigure că această decizie nu va duce la o majorare a costurilor polițelor de asigurare.
„Trebuie să asigure că aceasta nu va duce la un preț mai mare. Eu dacă vreau, mai repet acel mesaj pe care l-am dat, guvernul, dacă este cazul, va interveni să protejeze consumatorii.
Când spunem protejare înseamnă să nu lăsăm lucrurile să derapeze din varii motive. Că piața nu-i diversificată, că o autoritate, nu ştiu, nu gestionează bine situația. Și de asta vreau să mă pronunț, da.
Cu siguranță, ceea ce vom face sau ceea ce va veni ca soluție de la ASF către Ministerul de Finanțe și după care către guvern va fi astfel evaluat, astfel încât prețurile să nu crească”, a mai spus ministrul de Finanțe.