Chiar dacă mulți cetățeni și-au exprimat nemulțumirea față de această practică și funcționarea defectuoasă a unor automate, sistemul de returnare și reciclare a ambalajelor a devenit tot mai folosit. În doar un an, sistemul Returo a colectat peste 3 miliarde de ambalaje, prevenind astfel acumularea a 200.000 de tone de deșeuri în natură.

Sistemul de returnare și reciclare a atins cifre tot mai mari

Datele oficiale arată că, în luna noiembrie, rata de colectare a ambalajelor a atins procente impresionante: 77% pentru ambalajele de plastic și metal și 72% pentru cele din sticlă. Începând din decembrie 2023, sistemul a reușit să strângă 3,04 miliarde de ambalaje, echivalentul a 206.000 de tone de deșeuri. Dintre acestea, 2,68 miliarde de ambalaje au fost transportate și procesate în stațiile de reciclare.

Un exemplu concret al acestui proces poate fi observat în Alba Iulia, unde locuitorii au adus ambalajele acumulate pe parcursul sărbătorilor la automatele amplasate în parcarea unui supermarket. Această activitate reflectă un efort susținut din partea comunității de a contribui la protejarea mediului înconjurător.

Deși sistemul de returnare a ambalajelor a înregistrat un succes considerabil, există și provocări. Unele persoane au raportat disfuncționalități ale automatelor, ceea ce a generat frustrare.

capace de plastic
SURSA FOTO: Dreamstime

Sistemul de Garanție-Returnare a permis returnarea a peste 3 miliarde de ambalaje de către consumatori

În primul său an de funcționare, Sistemul de Garanție-Returnare a permis returnarea a peste 3 miliarde de ambalaje de către consumatori, iar rata de colectare în luna noiembrie a atins 76%. Între decembrie 2023 și noiembrie 2024, 2,68 miliarde de ambalaje SGR au fost direcționate către stațiile de reciclare, ceea ce reprezintă 88% din cantitatea totală colectată.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat că România are potențialul de a deveni un model de bune practici în domeniul economiei circulare, datorită progreselor semnificative realizate de autorități, retaileri, cetățeni și reciclatori. Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare a dus la o schimbare în comportamentul populației.

„România are şanse mari să devină un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte economia circulară. Împreună – autorităţi, retaileri, cetăţeni, reciclatori am realizat progrese semnificative, care aduc România mai aproape de o economie circulară.

Implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare a generat şi o schimbare în extraordinară a comportamentului oamenilor, are au devenit mai responsabili faţă de mediu şi au o preocupare pentru reutilizarea resurselor prin reciclare. Astăzi, aproape toţi românii cunosc acest sistem, iar peste 60% dintre ei returnează ambalaje în mod regulat.

Sistemul de Garanţie-Returnare din România este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global şi al doilea ca mărime, după cel din Germania. Putem să spunem astăzi că ţara noastră este mai curată şi datorită Sistemului Garanţie Returnare”, a susținut Fechet.