Oamenii care au achiziționat bilete de avion de la Blue Air își pot recupera banii

După ce Blue Air a decis să își suspende toate zborurilor din România, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a informat călătorii cu privire la drepturile lor. De exemplu, oamenii care au luat pachete de vacanță de la agențiile de turism sunt sfătuiți să ia legătura cu acele agenții.

„În baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, agenția de turism este responsabilă pentru executarea pachetului și să ofere servicii alternative”, scrie într-un comunicat de presă emis de către MAT.

În plus, oamenii care au cumpărat biletele de avion direct de la Blue Air își pot recupera banii și compensațiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

Blue Air a anunțat, marți, că din cauza unei situații „neprevăzute”, constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care este obligată să sisteze toate zborurile programate de pe aeroporturile din România, până pe data de 12 septembrie 2022.

Premierul României i-a cerut lui Tanczos Barna să deblocheze situația de la Blue Air

În prezent, Blue Air se confruntă cu o situație financiară dificilă, după ce a încheiat anul 2020 cu afaceri de 537 milioane lei și cu pierderi de peste 403 milioane lei. În plus, numărul său de angajați este în scădere cu aproape 30%, conform ultimelor date publicate de platforma online Confidas. Potrivit economedia.ro, pentru 2021 nu sunt date disponibile, iar compania aeriană a refuzat să le pună la dispoziția presei.

Menționăm faptul că Blue Air a fost sancționată, recent, cu o amendă de 2 milioane euro de către Protecția Consumatorilor pentru că a anulat aproape 200.000 de rezervări între 30.04.2021 și 30.04.2022. Blue Air a transmis deja că va ataca în instanță amenda primită de la ANPC, susținând ferm că a fost amendată chiar dacă nu este compania aeriană cu cele mai multe zboruri anulate.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat, ulterior, că Blue Air se pregăteşte să iasă de pe piaţa locală şi că tergiversează primirea procesului verbal privind amenda aplicată și obligaţia legală de a da consumatorilor banii înapoi. Totuși, Cristian Rada, acționar principal și CEO Blue Air, a infirmat această variantă.

În acest context tensionat, Nicolae Ciucă i-a cerut, marți seară, ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, să deblocheze situația de la Blue Air.

„Nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară. Am vorbit să deblocheze situația, pentru că nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară. Este vorba de 3.000 de români (…) Am vorbit cu domnul ministru și urmează să analizăm și să luăm o decizie”, a explicat prim-ministrul României.