Informația momentului pentru toți proprietarii de apartamente! Cei care au în plan să-și vândă apartamentul trebuie să știe că pot primi acești bani înapoi de la asociația de proprietari.
Legea 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede că „fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.”
Valoarea fondului de rulment i se restituie vânzătorului
Astfel, la vânzarea unui apartament, fondul de rulment se restituie la valoarea de la acel moment.
Așadar, vânzătorul unui apartament poate recupera banii din fondul de rulment, dar este vorba doar de sumele înscrise în tabelul administrației la momentul vânzării apartamentului, nu de toate sumele plătite de-a lungul timpului.
Cum se stabilește fondul de rulment?
Conform Legii asociațiilor de proprietari 196/2018, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
„Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice.
Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari”, prevede Legea asociațiilor de proprietari.
Ce trebuie să știe proprietarii despre fondul de rulment?
Mai mult, legea stipulează că fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
De asemenea, pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
Românii riscă amenzi mari dacă nu respectă orele de liniște
Românii trebuie să aibă în vedere că riscă amenzi mari dacă nu respectă prevederile legii privind programul de ore de liniște, în intervalele 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.
De asemenea, trebuie să aveți în vedere că acest program poate fi modificat de asociația de proprietari în urma unei decizii a adunării generale.
„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, prevede Legea nr. 192/2019.
Chiar dacă acest lucru se întâmplă în afara orelor de liniște, riscați o amendă între 200 și 1.000 de lei. În cazurile în care sunt folosite aparate zgomotoase sau instrumente muzicale de intensitate mare, în timpul orelor de liniște, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.
Amenzi sunt prevăzute și pentru utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe. În acest caz, sumele sunt mai mari și ajung între 2.000 și 3.000 de lei.
De asemenea, dacă persoana respectivă continuă să perturbe liniștea de mai multe ori într-un interval de 24 de ore, amenda poate ajunge până la 6.000 de lei.