Se dau banii înapoi! Asigurarea auto obligatorie (RCA) a devenit tot mai scumpă, iar unii șoferi ajung să plătească mii de lei pe an pentru această poliță. Însă, ce se întâmplă cu banii plătiți pentru RCA atunci când îți vinzi mașina?
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) actualizează periodic tarifele de referință pentru asigurarea auto obligatorie (RCA).
Asigurările RCA vor fi mai scumpe în anul 2024
Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie asigurate prin RCA, astfel încât, în cazul unui accident provocat de un șofer, despăgubirile pentru daune să fie acoperite de compania de asigurări.
Pentru prima dată, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus tarife de referință mai ridicate pentru șoferii din București și Ilfov, în raport cu cele aplicate șoferilor din restul țării.
De exemplu, un șofer din București sau Ilfov, cu vârsta de până la 30 de ani, care conduce un autoturism cu o putere de până la 50 kW, va avea un tarif de referință de peste 3.200 de lei, aproape dublu comparativ cu un șofer din alte regiuni ale țării.
Pe de altă parte, șoferii sub 30 de ani din București care conduc autoturisme cu o putere cuprinsă între 151 și 200 kW vor avea un tarif de referință de aproape 4.740 de lei, cu aproximativ 1.000 de lei mai mare decât cel al șoferilor din alte județe.
Aceste tarife se aplică pentru polițele de asigurare încheiate pe o perioadă de un an.
Poți recupera banii de pe asigurarea RCA dacă vinzi mașina?
Dacă îți vinzi mașina, poți recupera suma plătită pe asigurarea RCA. Pentru aceasta, trebuie să depui o cerere la compania de asigurări unde ai încheiat polița. Fiecare asigurător are un formular specific, care poate fi completat inclusiv online. Ulterior, compania îți va rambursa valoarea corespunzătoare lunilor rămase până la expirarea asigurării.
De exemplu, dacă ai încheiat asigurarea pe 1 ianuarie și ai vândut mașina pe 30 martie, vei primi înapoi suma corespunzătoare lunilor rămase până la sfârșitul anului, când polița ar fi expirat.
Este important de subliniat că, pentru a putea recupera banii, nu trebuie să fi depus cereri de despăgubire pentru daune pe parcursul perioadei de valabilitate a asigurării.