Păgubiții City Insurance și Euroins își vor primi integral banii până în 2026
Păgubiții companiilor de asigurări City Insurance și Euroins, care au intrat în faliment în 2021 și 2022, vor primi în sfârșit despăgubirile datorate, după o perioadă îndelungată de așteptare. Autoritățile române au intervenit pentru a asigura plata integrală a daunelor către asigurați.
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au preluat responsabilitatea pentru acoperirea acestor plăți, iar cererile de plată vor fi procesate într-o primă etapă până la sfârșitul lunii octombrie 2025, când creditorii vor primi între 80% și 85% din compensațiile cuvenite. Restul sumelor vor fi achitate până în prima jumătate a anului 2026, conform unui calendar stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
„FGA și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) au intervenit pentru a acoperi plățile către asigurați, beneficiari și persoane păgubite, utilizând atât contribuții permanente (nerambursabile), cât și contribuții speciale (sub formă de împrumuturi).
Începând cu anul 2025, BAAR a încetat colectarea contribuțiilor speciale și a demarat rambursările către asigurători, procesul urmând să fie finalizat până în decembrie 2027. Reducerea treptată a contribuțiilor speciale către BAAR și FGA va diminua presiunea financiară asupra companiilor de asigurări, cu efecte pozitive anticipate asupra prețurilor polițelor”, a informat miercuri ASF.
Rambursările și impactul asupra pieței de asigurări
Începând cu anul 2025, BAAR va înceta colectarea contribuțiilor speciale și va demara rambursările către asigurători, procesul fiind programat pentru finalizare până în decembrie 2027. Această reducere treptată a contribuțiilor speciale are scopul de a diminua presiunea financiară asupra companiilor de asigurări, cu efecte pozitive anticipate asupra prețurilor polițelor.
Cotele de contribuții ale asigurătorilor către BAAR au urmat un trend descendent începând cu 2023, iar în 2025 s-a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la doar 1,6%, față de 5,5% în 2023. În ceea ce privește FGA, cotizațiile rămân neschimbate în 2025, respectiv 2% contribuție permanentă și 5% contribuție specială pentru asigurările generale.
„Printre efectele directe ale acestor demersuri se numără eliberarea resurselor financiare ale asigurătorilor, care vor putea fi redirecționate către îmbunătățirea ofertelor. Potențiale scăderi ale primelor de asigurare sunt anticipate, în special pentru RCA, datorită scăderii costurilor de operare.
Odată cu finalizarea rambursărilor și cu diminuarea contribuțiilor către BAAR și FGA vom putea vorbi despre o piață tot mai previzibilă și mai solidă, aspecte esențiale pentru investiții și inovație în domeniul asigurărilor”, a subliniat ASF.
Aceste măsuri vor avea un impact semnificativ asupra resurselor financiare ale asigurătorilor, care vor putea redirecționa fondurile economisite pentru a îmbunătăți ofertele. Reducerea costurilor de operare ar putea conduce la scăderea primelor de asigurare, în special pentru polițele RCA.