Se dau case gratuite pentru acești români. O astfel de măsură a fost pusă în practică de primarul comunei Drăgușeni din județul Botoșani. Pentru a-și repopula localitatea, acesta a decis să achiziționeze case abandonate, pe care ulterior le oferă în mod gratuit tinerilor care au mai mulți copii.

O casă a fost deja cumpărată și dată ulterior unei astfel de familii. Menționăm faptul că această comună este situată la 50 de kilometri distanță de Botoșani și are în jur de 2.300 de locuitori.

La fel ca și alte comune din nordul Moldovei și Drăgușeni se confruntă cu o depopulare accentuată. Populația actuală a îmbătrânit, iar foarte mulți tineri aleg să plece la muncă în străinătate pentru un trai mai bun.

De asemenea, există și familii care nu au posibilități materiale pentru a-și achiziționa o locuință, motiv pentru care, oferirea gratuită a unei case pentru astfel de familii este o măsură extrem de bună.

Din ce bani sunt achiziționate casele?

În ceea ce privește situația caselor achiziționate de edilul comunei, după moartea bătrânilor, foarte multe case ajung să fie abandonate, în condițiile în care moștenitorii fie s-au mutat din comună, fie au ales să plece în străinătate.

În acest sens, primarul din Drăgușeni, Eugen Nechita s-a gândit să valorifice toate aceste case abandonate și în același timp să găsească o metodă de a repopula comuna.

„Prea multe case de izbeliște, prea mulți tineri fără casă. Sunt familii de tineri care stau cu părinții, cu mulți copii. Am decis să rezolvăm această problemă socială, cumpărând aceste case, le transformăm în case sociale și le oferim acestor familii”, spune Eugen Nechita, potrivit Adevărul. 

Referitor la modalitatea de achiziție, edilul explică că Primăria este cea care îi caută pe proprietari și se oferă să le cumpere case. Achiziția este făcută din bugetul local, iar costurile sunt foarte mici.

Cum sunt pregătite casele care vor fi oferite gratuit?

În viitor, primarul din Drăgușeni, Eugen Nechita, are în plan să cumpere toate casele abandonate, în acest mod scăpând și de ruinele care strică imaginea satului și totodată, oferind o șansă celor care nu își permit să își achiziționeze o locuință.

Momentan, scopul primăriei este acela de a achiziționa 16 case, prima dintre ele fiind deja cumpărată, iar mai apoi dată spre folosință. Casele cumpărate sunt igienizate și reparate, cu ajutorul muncitorilor din primărie, atât cât să devină locuibile și funcționale. Ulterior, cei care se vor muta în ea pot face modificări sau îmbunătățiri.

„Ne era greu așa, fără casă. Acum avem și noi un loc fără să stăm cu teama că trebuie să ne mutăm, dacă ies discuții”, spune săteanca mutată în locuința primită.

Menționăm faptul că un astfel de proiect a fost aplicat și în nordul Botoșaniului, în comuna Concești. La fel ca și aici, autoritățile locale au cumpărat mai multe case abandonate, le-au refăcut pentru a deveni locuibile și le-au oferit tuturor familiilor cu copii care erau dispuse să vină în comună.