De la începutul acestui an, 33 de femei au murit în urma abuzurilor partenerilor de viață, a anunțat marți ministrul Familiei Gabriela Firea, care a avut o întâlnire cu Katrina Fotovat, șefa Biroului pentru Problemele Globale ale Femeilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Fenomen îngrijorător în România
Gabriela Firea spune că violența domestică este încă un fenomen îngrijorător în România. De la începutul acestui an, 33 de femei au murit în urma abuzurilor partenerilor de viață, în aceeași perioadă fiind emise 5.043 ordine de protecție.
„Agresorii trebuie pedepsiți aspru și am militat încă de la începutul mandatului pentru introducerea brățărilor electronice. Iată, în premieră pentru România, Ministerul de Interne a început folosirea acestor brățări. Este un prim pas important în acest domeniu”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Ea susține că, în acest an, la numărul gratuit HELPLINE – 0800.500.333 – au fost primite 3.700 de apeluri, cele mai multe de la victime ale violenței domestice. 50 de femei au fost direcționate către locuințele protejate.
Ministrul Familiei spune că i-a prezentat ia prezentat marți șefei Biroului pentru Problemele Globale ale Femeilor din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Katrina Fotovat, proiectul Venus – prin care există, la nivel național, 42 de locuințe protejate, 42 de grupuri de sprijin și 42 de cabinete de consiliere vocațională, dar și proiectul „VioGen RoJust”, prin care sunt pregătiți 100 de judecători, peste 800 de polițiști, 100 de procurori și aproape 820 de avocați pentru interacțiunea cu victimele și agresorii în cazurile de violență domestică.
Ajutor financiar de 15.000 de lei
Gabriela Firea speră că Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022-2027 va fi adoptată până la sfârșitul acestei luni.
„Încercăm să dăm șanse femeilor, pentru a echilibra problema cotelor de gen în politică și administrație. Am fost bucuroasă să-i dau doamnei Fotovat detalii despre proiectul pe care l-am depus recent la Parlament, prin care asigurăm locuri pentru femei pe listele electorale de la alegerile locale și în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Astfel, 30% dintre locuri vor fi ocupate de femei. Am vorbit și despre proiectul prin care, împreună cu Ministerul Muncii, oferim un ajutor financiar în valoare de 15.000 de lei cuplurilor sau femeilor singure care nu pot avea copii. Regulamentul programului urmează să fie și publicat la începutul lunii noiembrie, iar primele dosare vor putea fi depuse după jumătatea lunii noiembrie”, susține ministrul.
Ea a precizat că a discutat cu oficialul american și despre eforturile pe care instituțiile statului le fac pentru prevenirea sarcinilor premature, în cazul adolescentelor. Anul trecut, 826 de gravide și mame minore au beneficiat de serviciile centrelor maternale gestionate de DGASPC-urile din țară.
Potrivit Gabrielei Firea, căsătoriile timpurii sunt un subiect sensibil pentru unele comunități etnice din România.
„Avem deja discuții și facem eforturi să punem punct acestui fenomen. Este dificil, totuși, de schimbat obiceiuri care vin din tradiții, dar legea este aceeași pentru toată lumea. Așa cum s-au făcut pași importanți pentru oprirea fenomenul testării la cerere a virginității fetelor, cred că vom găsi înțelegere și pentru a închide subiectul nunților între copii”, a mai spus ministrul.