De miercuri, 1 martie, indemnizația de șomaj, indemnizația pentru creșterea copilului și venitul minim garantat ar trebui să se majoreze cu aproape 14%. Adică cu rata medie a inflației din anul 2022.

Indemnizația minimă pentru creșterea copilului ar putea crește cu aproximativ 180 de lei

Indicele social de referință ar urma să crească de la 525 de lei la 598 de lei, au arătat sursele Antena 3 CNN. Cu alte cuvinte, mamele care beneficiază de indemnizația minimă pentru creșterea copilului ar putea primi în plus o sumă aproximativ 180 de lei începând cu data de 1 martie.

De asemenea, un român care a rămas fără loc de muncă, și care deține o vechime de 20 de ani, ar putea primi în plus la șomaj 73 de lei.

În cazul românilor care trăiesc cu venitul minim garantat, indexarea cu rata medie a inflației le-ar putea aduce în plus între 20 de lei și 76 de lei pe lună, însă acest lucru se stabilește în funcție de numărul membrilor familiei.

Măsura a fost implementată de către decizia Curții Constituționale

Nu ar fi prima oară însă când, din lipsă de fonduri financiare, Guvernul României ar amâna indexarea cu rata inflației. Este vorba aici și despre veniturile pensionarilor.

Așadar, cei care au pensii mai mari de 4000 de lei vor primi înapoi banii pe care statul i-a reținut anul trecut, în 2022, din veniturile lor pentru contribuția la sănătate. Măsura a fost implementată în urma unei decizii date de Curtea Constituțională la sfârșitul anului trecut.

Astfel, în cazul unei pensii de 4500 de lei, noua măsură ar duce către 50 de lei în plus pe lună. Iar în cazul unui fost magistrat cu o pensie medie, de aproximativ 20.000 de lei, acesta ar urma să primească în plus 1600 de lei pe lună.

În jur de 2,4 milioane de români vor primi șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde

Marcel Boloş a declarat că prima tranşă era restantă din programul „Sprijin pentru România” care s-a încheiat la sfârșitul anului 2022, iar cea de-a doua tranşă este cea la zi, aferentă începutului anului 2023.

De asemenea, tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, oferite pe suport electronic prin programul „Sprijin pentru Romania”, sunt destinate categoriilor sociale vulnerabile. În jur de 2,4 milioane de români vor primi șase noi tranșe de 250 de lei pentru achiziția de alimente și mese calde.

Respectiv, suma de 250 de lei se va acorda o dată la două luni până la sfârșitul anului 2023. Cardul poate fi utilizat doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la comercianții parteneri Up Romania. Lista partenerilor afiliați Program „Sprijin pentru Romania” poate fi consultată AICI.