Se dau vouchere de 2.000 de lei
Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat sâmbătă că aproximativ 15.000 de tinere mame vor beneficia de vouchere în valoare de 2.000 de lei. Aceste vouchere vor fi acordate mămicilor care se află în categorii defavorizate, oferindu-le un sprijin financiar la nașterea unui copil.
Stabilirea sumei de 2.000 de lei a fost rezultatul unui studiu de piață care a luat în considerare costurile articolelor esențiale pentru bebeluși.
„Pe data de 26 mai anunţ în premieră la dumneavoastră că vom vira banii pentru tinerele mame”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, la Antena 3 CNN.
Potrivit ministrului, voucherele în valoare de 2.000 RON pentru primul copil născut reprezintă un ajutor consistent dat tinerelor mame, mai ales celor care au o situație materială precară.
„Acest sprijin putem să-l oferim din fonduri europene”, a precizat ministrul Boloş.
Fondurile europene, de mare ajutor pentru România
Amintim că, recent Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană, din momentul aderării şi până în prezent, se ridică la 56 de miliarde euro.
Din această sumă, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) şi Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro: 16,9 miliarde reprezintă plăţile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 şi 716 milioane de euro prefinanţări pentru 2021 – 2027.
De asemenea, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistenţă financiară rambursabilă şi nerambursabilă.
Peste 2,5 milioane de români vulnerabili au primit sprijin
Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbţie a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaţionale aferente acestei perioadei fiind realizate investiţii în sectoare esenţiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educaţie, infrastructura de apă şi apă uzată, dar şi incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.
Fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanţial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente şi mese calde, 4 milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preşcolarii şi elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine şi rechizite, transmite MIPE.