Executivul va oferi noi vouchere de la 1 septembrie
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat marți, 2 mai 2023, că Executivul urmează să acorde noi vouchere de la 1 septembrie 2023.
Potrivit spuselor sale, România vrea să renegocieze acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.
Marcel Boloș a precizat, totodată, că sunt 400 de milioane de euro care ar urma să fie acordate sub formă de vouchere pentru energie verde la gospodăriile populației.
„Vine iarna și oamenii să poată avea și aceste măsuri la dispoziție alături de cardul de energie și toate măsurile pe care le-am gândit pentru a sprijini populația”, a spus el.
„Noi aici avem în vedere de la panouri solare, pompe de căldură, sisteme de stocare pe bază de baterii. Propunerea noastră este că aceste tipuri de vouchere să aibă o valoare de 25.000 de lei, care se vor acorda proprietarilor de locuințe. Noi sperăm că, dacă trecem cu bine de discuțiile cu Comisia Europeană, din septembrie să putem să acordăm aceste vouchere care sunt destul de așteptate de către oameni. 400 de milioane de euro sunt banii pe care îi avem în vedere.
Și mai avem o surpriză plăcută tot pentru gospodării. Este acel concept de case cu 0 emisii de dioxid de carbon, casele eco, pentru care avem un buget de 200 de milioane de euro pentru a stimula populația să aibă case independente energetic și cu 0 emisii de dioxid de carbon.
Aici nu am stabilit încă valoarea voucherelor, însă este bine să știe cei care le urmăresc că le-am anunțat în premieră la dumneavoastră și vă promit că vom anunța și mecanismul și vom arăta oamenilor posibilitatea pe care o au de a avea acces la acești bani”, a declarat, marți, Marcel Boloș în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.
Încep înscrierile în programul finanțat de stat pentru instalatorii de sisteme cu panouri fotovoltaice
Tot marți, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat organizarea unei sesiuni de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.
Sesiunea va avea loc în perioada 2 mai, ora 10:00 – 12 mai, ora 23:59, iar înscrierea instalatorilor în program şi transmiterea documentelor în vederea validării se fac prin intermediul aplicaţiei, pusă la dispoziţia acestora pe pagina de internet a AFM.
„În vederea participării în cadrul programului de anul acesta, toţi instalatorii vor trebui să îndeplinească procedurile aplicabile în sesiunea din acest an, respectiv să se înscrie în aplicaţie şi apoi să încheie contracte de participare cu AFM, inclusiv instalatorii care au fost validaţi în sesiunile anterioare.
De asemenea, anul acesta persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicaţiei informatice, conform graficului pe care urmează să îl publicăm pe site-ul instituţiei, fiind alocate câte trei zile lucrătoare pentru fiecare regiune”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Potrivit instituţiei, criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conţinutul dosarului de validare şi alte informaţii privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanţare aferent sesiunii 2023, disponibil pe site-ul www.afm.ro. Prin acest program, beneficiarii obţin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW.