Marcel Ciolacu anunță un sprijin financiar pentru instalarea de panouri fotovoltaice

În cadrul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că 20.000 de noi beneficiari vor avea posibilitatea să primească finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice prin programul gestionat de Fondul de Mediu. Fiecare proiect va primi un sprijin financiar în valoare de 30.000 de lei.

„Se văd deja și investițiile în producția de energie, sunt aproape 2.000 de megawați noi din care aproape jumătate sunt de la prosumatori”, a declarat el.

Șeful Executivului a precizat că, potrivit Fondului de Mediu, alți 20.000 de beneficiari vor putea instala panouri fotovoltaice cu finanțare din partea statului, fiecare proiect urmând să primească un sprijin financiar de 30.000 de lei.

Marcel Ciolacu-
SURSA FOTO: Dreamstime

Peste 20.000 de dosare aprobate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice

În altă ordine de idei, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat recent că, în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2024, au fost aprobate primele 20.836 de dosare depuse de persoane fizice.

Acest program oferă suport financiar pentru instalarea panourilor fotovoltaice, având scopul de a sprijini tranziția către un consum energetic sustenabil și de a contribui la reducerea cheltuielilor cu energia electrică.

Adrian Corbu, vicepreședintele AFM, a menționat că această etapă reprezintă un pas important în avansarea programului.

De asemenea, AFM își propune să aprobe cât mai curând și celelalte dosare eligibile, în funcție de bugetul disponibil pentru anul 2025.

Până la aprobarea acestuia de către Guvern, instituția va opera cu 2/12 din bugetul anului anterior.

Pentru a facilita implementarea eficientă a proiectelor, AFM a publicat lista celor 562 de instalatori autorizați, permițând astfel beneficiarilor să își aleagă furnizorii de servicii.

Programul vizează în total 66.666 de beneficiari, inclusiv persoane fizice și unități de cult.

Beneficiarii programului au obligația de a finaliza instalarea panourilor fotovoltaice și de a obține certificatul de racordare în termen de maxim 12 luni de la aprobare. Acest termen precis stabilit garantează o implementare eficientă și contribuie la realizarea obiectivelor programului.

Prin acest demers, România avansează semnificativ în direcția adoptării energiei regenerabile, protejării mediului și reducerii cheltuielilor energetice pentru consumatori.

Recent, Administrația Fondului pentru Mediu a publicat prima listă cu dosarele aprobate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice – sesiunea 2024. Mai multe puteți citi aici.